proeftuin voor kunst & ecologie
MAP
blog

Walking as Research

Marlies van Hak in gesprek met Tao G. Vrhovec Sambolec
Luister naar de audio opnamen

Tijdens de finissage van Mind Your Step op 29 november 2020 ging Marlies van Hak (onderzoeker en schrijver) al wandelend in gesprek met Tao. G. Vrhovec Sambolec (SI/NL, kunstenaar), die zich met zijn werk richt op gesitueerde interventies, geluid en de stap. Deze performatieve wandeling is opgenomen en gemonteerd tot een geluidsdocument, dat we hier beschikbaar stellen.

Walking-as-Research focust op wandelen als artistieke en performatieve onderzoekspraktijk, in relatie tot actuele ontwikkelingen in de hedendaagse maatschappij. Al wandelend reflecteren we op de verhouding tussen een bewegend en voelend lichaam, de omgeving en andere lichamen. Onderwerpen die voorbij kunnen komen zijn: wandelen als (gesitueerd) onderzoek / wandelen als niet-weten / welke of wat voor lichamen wandelen? / wie of wat maakt geluid of luistert? / wandelen en geheugen / leemtes, verstoringen, intra-acties / wandelen als relationeel en zintuiglijk / wandelen als protest / hoe documenteer je wandelen als onderzoek?
Een groep van zo’n 20 bezoekers wandelde mee tijdens dit performatieve gesprek in het park, waar de wind in de bomen zomaar een gesprekspartner kon worden en we het onverwachte verwelkomden. Het wandelende gesprek vond plaats met koptelefoons, zodat men ruim afstand kon houden.

Marlies van Hak richt zich in haar onderzoek op de relatie tussen kunst in de publieke ruimte, lichaam, affect en geheugen. Ze schrijft voor TAAK en Buro Ruimte Rondom over wandelen en (collectief) geheugen.  Tao G. Vrhovec Sambolec heeft als kunstenaar een specifieke aandacht voor geluid, nieuwe media, real-time interactie en hedendaagse mediatie in relatie tot (lichamelijke) aanwezigheid. Zijn recente werk bestaat uit ruimtelijke installaties en geluidsinstallaties, events en interventies, waarin (on)gemedieerde sonische gebeurtenissen, via affect, de manier bevragen waarop menselijke fysieke aanwezigheid zintuiglijk kan worden gevoeld en tot nieuwe poëtische relaties kan leiden.