proeftuin voor kunst & ecologie
MAP
event
27th May 2021
Event

Lancering School of MultiSpecies Knowledges #1 op 27 mei 2021

Tijdens een bijeenkomst op 27 mei 2021 lanceerde Zone2Source de plannen voor een meerjarige School for MultiSpecies Knowledges, ontwikkeld door Zone2Source curator Alice Smits in samenwerking met ontwerper en educator Irina Shapiro (Open Set). In de context van de tentoonstelling Re:Tune – die te zien was tot en met 28 mei 2021 in het Glazen Huis – werden workshops in multi-species tactics begeleid door de kunstenaars Pei Ying-Lin en Saša Spačal. Zie hieronder beelden van Katie Clarke.

Op 28 juni vindt dag#2 van de lancering plaats.

Als reactie op de toenemende urgentie opnieuw te definiëren wat het inhoud om mens te zijn op een planeet met enorme bio diversiteit, ontwikkelt de School for Multispecies Knowledges een alternatieve (ont)leer omgeving. We onderzoeken welke praktijken en kennis verschijnen in deze posthumanistische en postantropocentrische discoursen. We onderzoeken gezamenlijk collectieve leermiddelen en tactieken die ons kunnen helpen ons anders af te stemmen op niet-menselijke levensvormen door onze wederzijdse afhankelijkheden te begrijpen.

Dit evenement focust op observatie, speculatieve verhalen en engagement tactieken om af te stemmen op verschillende ritmes en schalen van de menselijke en niet-menselijke omgeving. We nodigen kunstenaars en onderzoekers uit om hun tactieken te delen in de bio diverse omgeving van het Amstelpark om gezamenlijk te bouwen aan een nieuwe land geletterdheid en praktijken van multi-species community building.

Deelnemen kan op donderdag 27 mei 2021. Het evenement vindt zowel binnen als buiten de Amstelpark paviljoens plaats (afhankelijk van Covid-19 regels) maximaal 15 deelnemers. Je moet gedurende de hele dag aanwezig zijn, er wordt voor lunch gezorgd. Mail voor 20 mei naar info@zone2source.net om een plek te reserveren.

Programma 
10.00-10.30 Warming Up
Opening door Alice Smits (directeur Zone2Source) en Irina Shapiro (Open Set)
Introductie deelnemers

10.30-11.00 Introductie van de School for Multi-Species Knowledges
11.30-12.30 Workshop Pei-Ying Lin
12.30-13.30 Lunch
13.30-16.30 Workshop Saša Spačal
16.30-17.00 Pauze
17.00-18.30 Collective Garden exercise die bijdraagt ​​aan het curriculum van de school
18.30            Borrel en afsluiting

Meer over de School for MultiSpecies Knowledges:

Het voorstel om manieren te onderzoeken voor afstemming op ritmes en schalen van multi-species leven op een specifieke locatie, is gebaseerd op het concept van ritme analyse. Dit concept ontwikkelt door socioloog en filosoof Henri Lefebvre probeert sociale en stedelijke gebeurtenissen te begrijpen door te kijken naar de onderlinge relaties van gebeurtenissen. Een van de cruciale bouwstenen voor het begrijpen van ritmes is diepe observatie; een kennismaking met en multi-sensoriële betrokkenheid bij de complexiteit van onze leefomgeving. We begrijpen observatie als een dialoog tussen onszelf en andere wezens waarvoor we nieuwe kaders moeten creëren om de onderlinge verstrengeldheid en relationaliteit te begrijpen.

Observatie heeft een nieuwe betekenis door Covid-19, waar de ervaringen van het positioneren, verbinden en relateren worden uitgedaagd. Het is een paradoxale tijd. Enerzijds erkent het pandemische leven de sterke onderlinge afhankelijkheid tussen menselijke en niet-menselijke ritmes. Aan de andere kant blijkt deze onderlinge afhankelijkheid van meerdere soorten een risico te zijn in oprechte omgang met anderen. Het vraagt ons om onszelf kwetsbaar op te stellen voor iets dat heel anders is dan wij in plaats van ons af te sluiten achter veilige grenzen. Deze paradox spoort ons aan om onze competenties uit te breiden: we moeten nieuwe verhalen vertellen en nieuwe talen en praktijken ontwikkelen om onszelf te leren  begrijpen volledig verstrengeld in onze omgeving.

De School for MultiSpecies Knowledges begint met het stellen van de volgende vragen: Waar leidt belichaamde/ multi-sensorische observatie toe? Wat voor soort tactieken kunnen we ontwikkelen voor de ervaring en het begrijpen van onze onderlinge afhankelijkheden in een specifieke context? Wat is de nieuwe betekenis van een multi-species collaboratieve en inclusieve praktijk die in de huidige omstandigheden verschijnt? Hoe kunnen we opnieuw leren omgaan met ons dagelijks leven en werken door na te denken over de pandemische ervaring?

De ritmes, gesprekken, collectieve gebaren en contexten die tijdens het evenement worden ontdekt, zullen tijdens een reeks bijeenkomsten worden voortgezet. Het belangrijkste doel van de sessies is om te experimenteren met vormen, mediums, protocollen en lexicons om toe te werken naar praktijken voor het bouwen van radicaal inclusieve bio diverse gemeenschappen. Uiteindelijk zullen de sessies de basis vormen voor een meerjarig onderzoeksprogramma School for MultiSpecies Knowledges vanaf 2022.

Irina Shapiro’s praktijk combineert ontwerpprojecten, leercontexten en educatieve programma’s die situationele, participatieve en performatieve kwaliteiten van ontwerp en toegepaste kunst onderzoeken. Ze is mede-initiatiefnemer van Open Set – een alternatief platform voor onderzoek en ontwikkeling op het gebied van kunst en design. Shapiro doceert regelmatig over experimentele pedagogische benaderingen, het in kaart brengen van multidisciplinaire lexicons en praktijken, en collaboratieve ontwerpmodi. Sinds 2016 is ze als kerndocent betrokken bij de Master of Education in Arts, Piet Zwart Instituut.