proeftuin voor kunst & ecologie
MAP
event
21 & 22 september, 14:00 - 18:00
Presentatie & Performance

Flax, baby! Flax! [variations]

Liza Prins & Marie Ilse Bourlanges

Flax, baby! Flax! [variations]

21 & 22 september 2024 / 14.00 – 18.00
Performance op 22 september om 16.00

Kom op 21 en 22 september 2024 naar Flax, baby! Flax! [variaties] door Marie Ilse Bourlanges en Liza Prins bij het Glazen Huis, Zone2Source.
Deze presentatie staat in het teken van Flax, baby! Flax!, een operavoorstelling die historische en hedendaagse arbeid, haar strijd en ritmes, en de mobiliserende kracht van -protest- liederen verenigt. Deze voorstelling brengt het arbeidsintensieve proces van het transformeren van vlas tot linnen vezels naar voren en verkent tegelijkertijd thema’s als arbeidsstrijd, kapitalistische industrialisatie, politiek handelen en liefde door de tijd heen.

Op 22 september om 16.00 uur zullen twaalf performers, dansers en zangers het werk tot leven brengen met behulp van de vlasoogst en sculpturale herinterpretaties van pre-industrieel vlasgereedschap, terwijl ze zingen over onderling verbonden strijd, met als doel het bevorderen van transhistorische solidariteit.

Flax, baby! Flax!

Opera-performance geregisseerd door Marie Ilse Bourlanges en Liza Prins
Libretto geschreven door Liza Prins en Marie Ilse Bourlanges
Muzikale composities: Bergur Anderson en Liza Prins
Scenografie en choreografie door Marie Ilse Bourlanges en Liza Prins
(Klompendans mede ontwikkeld met Berenike Melchior)

Uitgevoerd door: Bergur Anderson, Joana Guiné, Logan Hon Mua, Robin Becker, Romy Day Winkel, Giulia Damiani, Bitna Youn, Miriam van Rijsingen, Pilar Mata Dupont, Berenike Melchior, Liza Prins en Marie Ilse Bourlanges.

De voorstelling duurt ongeveer 30 minuten. Er zijn zitplaatsen beschikbaar en de ruimte is rolstoeltoegankelijk.

Dit project is het resultaat van drie jaar onderzoek door Prins en Bourlanges naar historische werkliederenrepertoires en pre-industriële linnenproductie, waarbij ze zich richtten op zowel de materiële (teelt en gereedschappen) als immateriële (liederen en dansen) aspecten. Gedurende deze periode onderhielden ze hun eigen vlasveld aan de rand van het Flevopark in Amsterdam, waar ze drie seizoenen vlas oogstten. De muzikale composities voor Flax, baby! Flax! werden samen met geluidskunstenaar Bergur Anderson ontwikkeld. In de liedjes zijn tekstfragmenten verwerkt uit een serie workshops bij A Tale of a Tub, die Prins & Bourlanges hebben geholpen bij het schrijven van het libretto.

Bourlanges en Prins verbleven de hele zomer in de Park Studio (Orangerie) van Zone2Source, waar ze open repetities hielden – Flax, baby! Flax! [preludes] – hielden ter voorbereiding op de voorstelling, en sculpturale vlasinstrumenten maakten met behulp van arbeidsintensieve houtsnijtechnieken. Tijdens de residentie creëerden ze ook een tweede volume van Field Recordings, een serie mixtapes waarin archiefgeluidsonderzoek naar de politieke dimensie van zangpraktijken wordt samengevat; KHOREIA, een videowerk rond het dorsen van graan en gefeminiseerde overdaad, gefilmd en bewerkt door Yana Khazanovich; en Three Years of Plotting under the Exeter Elm, een video die het onderhoud van hun vlasperceel in het Flevopark documenteert, bewerkt door Mathilde Renault. Deze werken worden gepresenteerd bij Zone2Source tijdens Flax, baby! Flax! [variaties].

Flax, baby! Flax! werd mede mogelijk gemaakt door de steun van het Mondriaan Fonds, Gemeente Amsterdam Stadsdeel Zuid, EU Council en de European Mobility Grant.