proeftuin voor kunst & ecologie
MAP
parkstudio
6 juli - 31 augustus 2024
Residentie

Flax, baby! Flax! [preludes]

Marie Ilse Bourlanges & Liza Prins

Flax, baby! Flax! [preludes] betreft de ontwikkeling van een langdurige performance waarin kunstenaars Liza Prins en Marie Ilse Bourlanges vlas bewerken tot linnen vezels in de Orangerie van het Amstelpark. Samen met componist Bergur Anderson, en met dansers en zangers richt Flax, baby! Flax! zich op historische werkliederen en het ontwikkelen van een hedendaags repertoire. Tijdens vier “Open Repetities” beoefenen ze gezamenlijk het werk en de liederen, en nodigen het publiek uit om zich bij het proces aan te sluiten.

De afgelopen jaren deden Prins en Bourlanges onderzoek naar de cultuurgeschiedenis van de vlasplant en hoe deze tot linnen wordt verwerkt. De kunstenaars onderhouden hun eigen vlasveld aan de rand van het Flevopark in Amsterdam. Bij Zone2Source zullen ze met behulp van pre-industrieel handgereedschap hun eigen vlas tot linnen verwerken. Gedurende de zomer wordt de Orangerie ingericht als open werkplaats waar de kunstenaars hun onderzoek naar werkliederen uitbreiden, nieuwe teksten en melodieën schrijven, en gesprekken aangaan met bezoekers van het park.

Naast deze performatieve elementen presenteert Flax, baby! Flax! [preludes] ook Field Recordings, een serie mixtapes die Prins en Bourlanges hebben ontworpen om hun archiefonderzoek te synthetiseren. Videomateriaal van hun werkdagen op het veld zal ook te zien zijn.

Met hun residentie bij Zone2Source hopen de kunstenaars een transhistorisch debat op gang te brengen over de gevolgen van industrialisatie op arbeid en natuurlijke grondstoffen, en zingen als een praktijk van verzet en solidariteit.

Open rehearsals:

12 juli 2024: 10.30 – 13.00
25 juli 2024: 10.30 – 13.00
01 augustus 2024: 10.30 – 13.00
15 augustus 2024: 14.30 – 17.00
Park Studio (Orangerie), Amstelpark

Performance:

22 september, 2024, 14.00 – 18.00
performance start om 16.00
het Glazen Huis, Amstelpark

 

Dit project is mogelijk gemaakt door een subsidie voor eenmalige kunst- en cultuuractiviteiten van stadsdeel Zuid, Amsterdam, en  wordt ondersteund door het Mondriaan Fonds en Gemeente Amsterdam Stadsdeel Zuid

orangerie

Park Studio (de Orangerie)