testing ground for art & ecology
MAP
parkstudio
6 July - 31 August 2024
Residentie

Songs of Linen

Marie Ilse Bourlanges & Liza Prins

(Textiel)kunstenaars Liza Prins en Marie Ilse Bourlanges onderzoeken in hun project Songs of Linen/Linnen Liederen de (culturele) geschiedenis van de vlasplant en het proces dat haar transformeert in linnen. De kunstenaars onderhouden hun eigen vlasveldje aan de rand van het Flevopark in Amsterdam, en zullen bij Zone2Source dit vlas bewerken tot linnen met gebruik van pre-industriëel handgereedschap. Hiermee willen zij graag de bezoekers van het Amstelpark meenemen in hun agricultureel leerproces en hun onderzoek naar de cultuur rondom (hand)arbeid, met name werkliederen.

Tijdens Linnen Liederen bij Zone2Source richten kunstenaars Liza Prins en Marie Ilse Bourlanges de ruimte van de Orangerie in als open werkplaats. Hier zullen zij aanwezig zijn om hun onderzoek naar werkliederen verder uit te diepen, nieuwe liederen te schrijven, gesprekken aan te gaan met bezoekers van het park, maar vooral ook om vlas te bewerken tot linnen.

De kunstenaars hopen door het publiek van Zone2Source aan te spreken een historisch debat over natuur, agricultuur en technologie aan te zwengelen, waarin de uitwerkingen van de industrialisatie van de vlasindustrie in, en de invloed van vroege technologie in de textielindustrie op onze huidige manieren van leven en werken aandacht kunnen krijgen

orangerie

de Orangerie