proeftuin voor kunst & ecologie
MAP
blog

Buzzbench

Buzzbench (2015) door Annemarie van Splunter
Permanente installatie. Locatie: Dahliarama van het Amstelpark
31-300x150  11-1024x512
Buzzbench is een sculpturale omgeving van riet en bamboe die mensen en wilde bijen kunnen delen. Het is een monumentale bank in een bloemenveld die mensen een zitplaats biedt en tegelijkertijd is het een biotoop voor insecten. Als onderdeel van een bijenlint door de stad vormt Buzzbench een bijzondere publieke plek in het Amstelpark die AnneMarie van Splunter in samenwerking met een bijendeskundige gedurende tien jaar zal onderhouden.
De bank is opgebouwd van riet en bamboe afkomstig van stads en volkstuinders in Amsterdam. Dit materiaal biedt insecten afzonderlijke tunnels om eieren te leggen en te overwinteren. In het Amstelpark kan de Buzzbench nesthulp bieden aan de rosse metselbij, de tronkenbij, de grote klokjesbij, 2 soorten maskerbijen, de tuinbladsnijder, de grote wolbij, de gewone sachembij, en misschien de zeldzame koekoeksbij. De schelpvorm van de bank verandert en versterkt het insectengezoem en neemt de bezoeker op in een verhoogde zintuiglijke omgeving.
Beeldend kunstenaar | AnneMarie van Splunter Materialen | Medite Tricoya Extreme, locaal riet en bamboe Uitvoering | Bouwatelier Fiction Factory i.s.m. beeldend kunstenaar/with the artist  Financiering | Amsterdams Fonds voor de Kunst, Gemeente Amsterdam Stadsdeel Zuid, Prins Bernard Cultuurfonds, crowdfunding VoorDeKunst.
 

foto’s AnneMarie van Splunter
 
De Buzzbench is ontwikkeld in samenwerking met Zone2Source, internationaal podium voor kunst, natuur & technologie in het Amstelpark, Amsterdam. Zone2Source wil het Amstelpark de komende jaren ontwikkelen tot een park voor kunst en ecologie en een proeftuin voor het Chtuluceen, waarin we de verstrengeling van mens en natuur oefenen. Andere werken die bezoekers het Amstelpark anders laten ervaren zijn Floriade Fluisteringen van KCCM, Plantsoensociologie van de Onkruidenier, Odoshi Cloud Sequence van Ronald van der Meijs, PIT Portaal van Karin van Dam en de geluidswandelingen; Secret Garden van Justin Bennett en Audio Dérives van Esther Hoovers.
Bekijk alle werken op de Amstelpark kunstkaart