proeftuin voor kunst & ecologie
MAP
buitenwerk
01 April 2022 - 01 April 2024

Camera Obscura

Rick Abelen

Als onderdeel van de Shadow Floriade heeft Zone2Source een aantal kunstenaars en architecten uitgenodigd om tijdelijke openlucht kunstwerken te ontwerpen voor in het Amstelpark.

Fotografie: Thomas Lenden.

Camera Obscura

Kunstenaar en architect Rick Abelen, ziet de relatie tussen mens en omgeving vanuit de architectuur als een interessant spanningsveld. Daarom ontwikkel Abelen een Camera Obscura die je als bezoeker kan betreden waar het Amstelpark wordt waargenomen vanuit een nieuw perspectief. De Camera Obscura is een verduisterde ruimte waar via een gaatje in de wand de buitenwereld op zijn kop binnenkomt. Als voorloper van de fotografie – maar een techniek waar er nog wel een direct verband met de omgeving bestaat – heeft de installatie de vorm van een vouwcamera.

Het buitenwerk staat bij de coniferentuin aan de noordzijde, naast het voetpad, met uitzicht over de vijver. De vijver speelt mede in rol: de weerspiegeling van het landschap op het water is een onderdeel van het kunstwerk. Bezoekers kunnen het houten bouwwerk ten allen tijden binnen treden, waardoor je je in de binnenkant van een camera bevindt waar je de wereld op de kop waarneemt. Met je rug gericht naar de lens, zie je aan de andere kant het park verschijnen op een schaduwachtige wijze. Met gedimde kleuren beweegt het Amstelpark op een filmische manier. Deze bevreemde waarneming van een bekende omgeving leidt tot meer aandacht en reflectie op details en vormen waar we normaliter gedachteloos doorheen wandelen. Als je weer naar buiten komt is de omgeving net even anders dan voordat je de Camera Obscura betrad.

Shadow Floriade

De buitenwerken zijn geïnspireerd door paviljoens die werden ontworpen voor de Floriade tuinbouwtentoonstelling. De architectonische paviljoens werden vormgegeven door het thema van de expo, het thema van de Shadow Floriade is het herontdekken van de menselijke verbeeldingen over de natuur. Op een wereldtentoonstelling zijn paviljoens plekken om iets te beleven en te ontdekken. Deze tijdelijke park paviljoens fungeren als instrumenten om onszelf beter af te stemmen op de natuurlijke omgeving. De buitenwerken worden niet alleen gebouwd voor het menselijke belang, maar ook naar paviljoens voor anders dan menselijke organismen.

Camera Obscura – Rick Abelen