proeftuin voor kunst & ecologie
MAP
buitenwerk
doorlopend
buitenwerken

Laid Back

Onderdeel van de tentoonstelling Kebun Sejarah

Kevin van Braak en Peter Hopman

Als onderdeel van de tentoonstelling Kebun Sejarah heeft Kevin van Braak i.s.m. ontwerper Peter Hopman Laid Back ontwikkeld, een nieuw buitenwerk in het Amstelpark.
Laid Back bestaat uit 50 zitelementen in diverse kleuren, gemaakt van 100% gerecycled plastic. De vorm en functie verwijzen naar de jaren zeventig en de opzet van de Floriade. Cirkels, bollen en organische lijnen domineerden de Floriade van 1972 en de zitelementen van gerecycled plastic spelen in op het thema van de aanstaande Floriade in Almere in 2022, met het thema Growing Green Cities.

Laid Back zitelementen, foto Thomas Lenden

Hopman en Van Braak namen een halve cirkel/bal met een diameter van 70 cm met een licht bolle zijde die op de grond staat. Terwijl je op de grond zit leun je tegen de platte kant. Het element kan ook als tafeltje worden gebruikt waardoor Laid back als een lange eettafel kan worden gezien. Laid Back nodigt de bezoeker uit om al dan niet samen met anderen op de grond te zitten, en eten en verhalen met elkaar te delen.
Op een aantal van de zitelementen is de tekening van de cacao van Agung Kurniawan gefreest waarmee een brug naar de Kebun Sejarah tentoonstelling wordt gemaakt. In 2021 wordt Laid Back rond het Glazen Huis geplaatst en het idee is dat de zitelementen zich organisch mogen verspreiden, omdat ze gemakkelijk verplaatsbaar en speels zijn in het gebruik. In 2022 wordt Laid Back ook onderdeel van de Shadow Floriade die Zone2Source tussen april en oktober organiseert.

Zone 2 Source – Kebun Sejarah / Garden of History foto Thomas Lenden

Kebun Sejarah en Laid Back wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Amsterdam Stadsdeel Zuid, het Prins Bernard Cultuurfonds, het Mondriaanfonds en het Amsterdams Fonds voor de Kunst / AFK, en met sponsoring van GoGo Plastics voor de Laid Back zitelementen en Elho “Give Room to Nature” voor de plantenbakken in de glazen kassen.
                logo-afk-72dpi