proeftuin voor kunst & ecologie
MAP
buitenwerk
doorlopend
Buiten kunstwerk

Rhizotrons

Debra Solomon

In vier doorzichtige bakken die naast het Glazen Huis staan, is de levende bodem bovengronds te bekijken. Deze serie kunstwerken draagt de naam Rhizotrons, dat verwijst naar de ‘rhizosfeer’: het wortelstelsel van planten en de daarin levende organismes. In de bakken zijn de rhizosferen van planten en bodems te zien afkomstig uit de Amsterdamse regio’s Zuidoost en Noord. Een rhizotron is een laboratorium, een architectonische vorm en een technisch hulpmiddel om de levende ruimte van de aardbodeom te observeren – de Rhizosfeer. Deze Rhizotrons zijn te zien naast Het Glazen huis sinds 10 juli 2022, toen het onderdeel was van de expositie Our Living Soil.

Kunstenaar: Debra Solomon, design Max Lipsey
Planten: Kwekerij de Ent, de Heliant, het Urbaniahoeve Voedselbos, DemoTuinNoord
Bodem: het Urbaniahoeve Voedselbos ecosysteem

'Rhizotrons', Debra Solomon, Foto: Thomas Lenden

‘Rhizotrons’, Debra Solomon, Foto: Thomas Lenden

'Rhizotrons', Debra Solomon, Foto: Thomas Lenden
'Rhizotrons', Debra Solomon, Foto: Thomas Lenden

De kunstenaar

Debra Solomon is een permacultuurexpert die pleit voor systemische verandering om de relaties tussen mens, bodem, andere organismen, stad en voedsel te heroverwegen. Ze bedacht het concept van Multispecies Urbanism in haar project voor de Architectuur Biënnale 2021 van Venetië. Aldaar toonde zij haar perspectief op rechtvaardige stedenbouw, die gebaseerd is op wederkerige relaties tussen alle levende wezens. In Our Living Soil zijn de werken te zien die eerder te zien waren in Venetië: Radical Observation en Rhizotrons.

Over VBAZO

Het Voedselbos Amsterdam Zuidoost (ook wel VBAZO genoemd) is een ecologische zone van 55 hectare in het zuidoosten van Amsterdam. Sinds 2018 zijn meer dan 70 mensen de VBAZO Community of Praxis geworden. Samen met de gemeente werken ze aan de transformatie van het gebied. Als praktijkgemeenschap ontwerpen en voegen ze voedselboslagen toe aan het eerder aangeplante stadsgroen. Zij onderhouden contacten en werken samen met verschillende gemeentelijke afdelingen.

Glazen Huis

naast het Glazen Huis