proeftuin voor kunst & ecologie
MAP
blog

Drie Breath of Soil(s) middagen met Jacqueline Heerema

29 en 30 augustus en 19 september 2020

Kunstenaar Jacqueline Heerema begon in voorjaar 2019 als onderdeel van het onderzoeksprogramma Exploded View met een reconstructie van de wordingsgeschiedenis van ‘Land in wording’ (no. 18 in het Amstelpark), boorde tijdens de publieke interventie ‘Onland’ (september 2019) met experts in de bodem van dit moeras tot een diepte van 10 meter en een tijdsdiepte van ca. 6000 jaar en eigende zich deze bodemmaterialen toe. Tijdens deze grondboring werd Heerema geconfronteerd met een nogal ongemakkelijke gewaarwording, die ze ‘Breath of Soil(s)’ noemt. Mensen, planten en dieren ademen, maar aarde ademt ook…. Leeft de bodem?
Tijdens 3 speciale middagen biedt Jacqueline in het kader van de tentoonstelling Exploded View samen met gasten, het publiek verschillende perspectieven op het project.
Zaterdagmiddag 29 augustus 2020: Tussen beeld en taal: een oefening in vooruitzien.
Een middag over de bodem van Land in wording, veen en CO2-opslag, klimaatverandering en de noodzaak om een nieuwe (beeld) taal te ontwikkelen, met onder meer klimaatwetenschapper Tanya Lippmann (VU) en het door internationale jongeren geleidde collectief RE-PEAT
Locatie: Land in wording, no. 18 plattegrond Amstelpark.
Picknick, neem wel zelf eten, drinken en een kleed mee.
Aanmelden vooraf graag via projects@zone2source.net
Zondagmiddag 30 augustus 2020: Joop Beljon, beeldhouwer, docent, schrijver, inspirator… (1922-2002).
Een middag over artistiek gedachtengoed en bronmateriaal in de kunsten. Op 2 september 2002 opende de tentoonstelling ‘Stad Zonder Einde’ van Joop Beljon en Ellen Vos in het Glazen Huis. Bijna 18 jaar na dato gaat Jacqueline Heerema (oud-student van Joop, afdeling Omgeving KABK, nu zelf exposant in het Glazen Huis) in gesprek met Roeland Beljon, de hoeder van het artistiek erfgoed van zijn vader, gevolgd door een lezing met video.
Locatie: Glazen Huis, Amstelpark; expositie open 13:00 -17:00 uur, programma 14:00 – 16:30.
Aanmelden vooraf graag via projects@zone2source.net
Zaterdagmiddag 19 september 2020: Ondergronds / Subsurface.
Een middag rondom het verzamelde bodemmateriaal van Land in wording, met een diepte van 10 meter en een tijdsdiepte van ca. 6000 jaar. Wat voegt een geologisch, historisch, artistiek of filosofisch perspectief toe aan veranderende leefomgeving en klimaat? Met onder meer een workshop Bodemanalyse met klimaatwetenschapper Tanya Lippmann (VU) en geoloog Bert van der Valk (Deltares).
Locatie: Glazen Huis, Amstelpark; expositie open 13 -17 uur, programma 14:00 – 16:30.
Aanmelden vooraf graag via projects@zone2source.net