platform for art, nature & technology
MAP
event

Interactieve performance Setu Legi tijdens opening Kebun Sejarah

Tijdens de opening van Kebun Sejarah op 1 oktober 2021 gaf de Indonesische kunstenaar Setu Legi een interactieve performance in het Glazen Huis van Zone2Source. In de tentoonstelling is een werk van Setu Legi over tarwe te zien.
“Kakang kawah adi Ari-ari. Sedulur papat Limo pancer“
“First the water of the elder siblings broke, then the placenta was born. Four siblings, the fifth goes back to the center of life”
[URIS id=13816]Foto’s Thomas Lenden
Meer informatie van Setu Legi over zijn performance: De Javaanse filosofie trekt de lijn van het menselijk leven vanaf het moment dat het embryo wordt verwekt en in de moederschoot leeft totdat het wordt geboren en een volwassen mens wordt. Kakang Kawah is het vruchtwater dat de foetus voedt en beschermt terwijl deze groeit. In Javaanse terminologie is Kakang Kawah een oudere broer of zus. Adi Ari-Ari is de placenta, de voedselbron voor de foetus. Adi Ari-Ari functioneert als de tweede broer of zus van de foetus totdat deze als mens wordt geboren. De derde is Getih of bloed, dat het belangrijkste deel van het menselijk leven vertegenwoordigt. De vierde broer of zus is Pusar, de navelstreng die voedsel verbindt en naar de foetus transporteert. En de vijfde is Pancer, wat betekent dat iemands zelf het middelpunt van het leven is wanneer de mensen worden geboren.
De voeding die vanuit de placenta door de navelstreng stroomt, is het essentiële onderdeel van het voedsel dat de moeder heeft gegeten. Wat de moeder eet, voedt ook de foetus. Natuurlijk biedt elke moeder ander voedsel, maar de soorten en basisingrediënten van voedsel zijn vergelijkbaar. Zoals tarwebloem, de grondstof voor het basisvoedsel in ons dagelijks leven – naast rijst, maïs, aardappelen en bonen.