proeftuin voor kunst & ecologie
MAP
event
19 september 2021
Event

Isolario, openbare repetitie

Dario Calderone and Gareth Davis

Dario Calderone – contrabas en Gareth Davis – basklarinet
het Glazen Huis van Zone2Source, 19 september om 15.00
gratis toegang

Dit is een open repetitie van het stuk Isolario van Dario Calderone, de volledige uitvoering, inclusief de cartografische werken, zal later in 2021-2022 worden gepland.


Isolario
Isolario, door Dario Calderone, is een verzameling teksten, afbeeldingen en partituren, die kunnen worden uitgevoerd, of alleen ingebeeld, door elk duet van instrumenten of stemmen. De partituren nemen de vorm aan van cartografische werken die visuele beschrijvingen zijn van ingebeelde plaatsen of ruimtes, gekopieerd, verteld, opnieuw verteld en opnieuw gekopieerd in de afgelopen 1000 jaar, waarbij de artiesten worden uitgenodigd om een ruimte in een ruimte opnieuw te creëren. Het in kaart brengen, niet met het oog op navigatie, maar eerder het in kaart brengen van een narratief van ideeën.
Cartografische werken uit de Arabische en Perzische middeleeuwse traditie
Het grafische gedeelte (niet te zien bij deze specifieke uitvoering) omvat een compilatie van 20 cartografische werken uit verschillende bronnen van de Arabische en Perzische middeleeuwse traditie, gedefinieerd als KMMS, naar het acroniem van het werk van Iṣṭakri (b.-d 957AD) Kitāb al masālik wa-al-mamālik Ṣurāt (Boek van Routes en Rijken). Het gebruik van deze niet-mimetische kaarten was zeker niet voor navigatie, zoals in het geval van de moderne kaarten, maar ze hadden een iconografisch gebruik: ze zouden kunnen worden gedefinieerd als carto-ideografieën. Daarom kunnen deze afbeeldingen niet worden gezien als beschrijvingen van gebieden, maar eerder als ruimtes, net zoals grafische partituren niet noodzakelijkerwijs het uiteindelijke auditieve resultaat beschrijven.

The Glass House