proeftuin voor kunst & ecologie
MAP
event
14 mei 2022, 11 – 17 uur
Event

Kick-off evenement: School for MultiSpecies Knowledges

Onderdeel van de Shadow Floriade

De eerste editie van de School for MultiSpecies Knowledges vindt plaats van 14 mei tot 3 juli 2022. Wekelijks komt een groep deelnemers bij elkaar om – samen met gasten – een publieksprogramma te ontwikkelen voor de laatste twee weken van juni, waarin zij mensen zullen meenemen in het afstemmen van onszelf op andere levensvormen met de Orangerie en het Amstelpark als laboratorium. Dit is het eerste evenement van een serie evenementen, de deelnemers en organisatoren nodigen alle geïnteresseerden uit deel te nemen aan de gesprekken en experimenten van de School.

Programma

11:00 Welkom en inleiding door Irina Shapiro & Alice Smits

11:30-13:00 Mark Shillitoe, Entangled gestures of being-with

Mark Shillitoe leidt het publiek aan de hand van speelse bewegingen en positioneringen door de ruimte, om zo af te stemmen op de ruimte en elkaar. Shillitoe verdeelt momenteel zijn tijd tussen zijn werk als onderwijsonderzoeker en een onderwijspraktijk in de  International School Delft. Als praktijkgericht onderzoeker gebruikt hij een reeks op kunst gebaseerde pedagogische tactieken om de relatie tussen denken en maken te onderzoeken. Zijn werk navigeert door zintuiglijk geladen, relationele modaliteiten en wordt geleid door wandelpraktijken, generatieve mapping methodologieën en een participatieve praktijk van gemeenschapstuinieren.

13:00-14:00 Lunch

14:00-15:30 Rolando Vázquez, Decoloniality towards Earth

Een cartografie workshop en een gesprek over het raakvlak tussen de aarde en sociale rechtvaardigheid: “Kunnen we ethisch leven in een wereld waarin ons welzijn en gevoel van eigenwaarde afhankelijk zijn van het lijden van mensen en andere levens en de ontginning van de Aarde?”

Rolando Vázquez is leraar en dekoloniaal denker. Hij wordt regelmatig uitgenodigd om keynotes te geven over dekolonialiteit in academische en culturele instellingen. Vázquez is momenteel universitair hoofddocent sociologie en clustervoorzitter aan het University College Utrecht. Sinds 2010 is hij samen met Walter Mignolo coördinator van de jaarlijkse Maria Lugones Decolonial Summer School, nu ondergebracht bij het Van Abbemuseum. In 2016 was hij, onder leiding van Gloria Wekker , co-auteur van het rapport “Let’s do Diversity” van de Diversiteitscommissie van de Universiteit van Amsterdam. Hij is adviseur van de Jan van Eyck Academie voor 2021/2022.

15:30-15:45 Wandelpauze (onder begeleiding van Mark Shillitoe)

15:45-17:00 Introductie van de plannen van de deelnemers aan de School

17:00-17:30 Afsluitende oefening

Deelname aan het evenement is gratis, registeren verplicht via deze link.