proeftuin voor kunst & ecologie
MAP
event

Ode aan de Tuinman, video van Irene Fortuyn

Video vertoning in Rietveld Huis
vanaf 22 april 2022


In het Rietveld paviljoen wordt tijdens de Shadow Floriade twee video’s Ode aan de Tuinman van Irene Fortuyn vertoond. De video’s werden in 2017 gemaakt voor de tentoonstelling  De Tuin en de Tuinman bij Zone2Source. Irene maakte een serie videoportretten van de tuinmannen en beleidsmakers die vorm geven aan het Amstelpark. Daarmee brengt ze de bezoeker in aanraking met een vaak niet zichtbare kant van het park.
Centraal figuur is Nico van der Ree – tuinman in het Amstelpark sinds september 1971, een jaar voor de opening van de Floriade waarvoor het  Amstelpark werd aangelegd – die eind 2016 met pensioen is gegaan. Fortuyn wilde niet alleen een ode brengen aan Van der Ree maar wilde zich ook verdiepen in het onderhoud van het Amstelpark en van parken in het algemeen. In de film die ze opnam met Nico Van der Ree leidt hij tuinman Klaas Noordhuis, de levenspartner van wijlen dichter C.O. Jellema, rond door het Amstelpark.
Stadspark als gemeenschappelijke tuin
Als voormalig Floriade park is het Amstelpark een perfecte locatie om te onderzoeken hoe een stadspark in een gemeenschappelijke tuin veranderd kan worden waarin de mensen die zorg dragen voor het park verbonden worden met de gebruikers, die doorgaans gescheiden van elkaar zijn.
Uitgangspunt van het project De Tuin en de Tuinman uit 2017  is de stem van de tuinbaas en de onmetelijke bron van kennis die zij bezitten, die zelden ontsloten, gedeeld of bevraagd wordt. De onderliggende vraag is hoe de rol van de tuinman opnieuw bekeken kan worden als een onderdeel van een duurzaam model van gemeenschappelijk beheer van onze openbare ruimte, circulair en inclusief in plaats van hiërarchisch en exclusief. Hoe kan de stem en kennis van hen die voor het land zorgen en de geschiedenis ervan met zich meedragen, gehoord worden en een impuls geven aan de ontwikkeling en de zorg voor het gemaakte land en de openbare ruimte?
In 2019 en 2020 werkte Irene Fortuyn en Ketter & Co in samenwerking met Zone2Source aan Tuinbazen, een vervolg op de Tuin en De Tuinman. Tuinbazen vond plaats in het Amstelpark en diverse andere parken in Amsterdam.