proeftuin voor kunst & ecologie
MAP
event
30 Mei, 11.00 – 17.00 uur
Event

Open studio: Neal White & Victoria McKenzie

Onderdeel van School for MultiSpecies Knowledges

Neal White & Victoria McKenzie

Neem deel aan de tweede publieke bijeenkomst van de School for MultiSpecies Knowledges. Via participatieve, belichaamde, zintuiglijke activiteiten in het park zal de School mogelijkheden tot het afstemmen op de multispecies gemeenschappen in het park uitdagen. Samen met kunstenaars Victoria McKenzie en Neal White zullen we artistieke en activistische tactieken verkennen om ons te verhouden tot het meer dan menselijke leven in het park als mede-auteurs van verandering en ‘new’ forms of knowing and being-with.

De publieke bijenkomsten is voor iedereen die geïnteresseerd is uit om deel te nemen aan de experimenten van het programma en gesprekken met het cohort van deelnemers van de School. Het programma vindt plaats in de Orangerie in het Amstelpark, die door Zone2Source gebruikt wordt als een open Park Studio en nu het hoofdkwartier van de School is, maar zal gericht zijn op buitenexploraties. Tickets voor deelname aan de hele dag inclusief lunch zijn €15. Registreer voor 28 mei op Eventbrite.

Programma

11.00-11.15 Welkom

11.15-13.00 Neal White: The Eco-Artist/Activist Cookbook, Recipes from the Multispecies School
Neal White is kunstenaar en professor Kunst/Wetenschap aan CREAM – onlangs erkend als het toonaangevende kunstonderzoekscentrum in het Verenigd Koninkrijk. Hij is de huidige kunstenaar in residentie bij Zone2Source en was co-curator van de tentoonstelling Perfect Nature. Hij heeft vele onderzoeksprojecten en samenwerkingen geleid en internationaal werk tentoongesteld.

13.00-14.00 Lunch

14.00-16.30 Victoria McKenzie: Multispecies Choreographies
Victoria McKenzie is een eco-strijder, academisch-activist, danseres, onderzoeker en schrijfster. Momenteel geeft ze een cursus aan het Sandberg Instituut getiteld ‘The Ecological Self’ waarin ze kijkt naar de raakvlakken tussen bodemecologieën, ecofeminisme, en postkoloniaal denken. In 2019 reisde ze naar het Ecuadoraanse Amazonegebied, waarbij ze haar achtergrond in permacultuur en mycologie inzet om giftige bodems op inheems land te saneren. Victoria’s uiteindelijke doel is om het verstrengelde leven van het klimaat te laten zien en tegelijkertijd nieuwe methodes te ontwikkelen om samen te leven op deze aarde.

16.30-17.00 Closure and drinks

 

The Eco-Artist/Activist Cookbook, Recipes from the Multispecies School

Gebaseerd op het Anarchist Cookbook (nu illegaal om te bezitten in veel landen), en de logica ervan omkerend, gaat dit evenement in op bedrijfsanarchisme, eco-fascisme en de trage sleur van de klimaatveranderingspolitiek waarin onze ecologische toekomst wordt gevormd door kwaadaardige krachten. Kunstenaar Neal White zal in deze sessie zijn eigen aandachtspunten schetsen, en artistieke onderzoeksmethoden plaatsen om co-evolutionaire kennistactieken te verkennen. Samen willen we door middel van activiteiten in het park en lokale habitats onderzoeken hoe leden van de School zouden kunnen bijdragen aan een toekomstige publicatie met ‘recepten’ voor actie, als tactische benaderingen waarin andere soorten mede-auteurs van verandering kunnen worden. De uitdaging is multi-zintuiglijk, het gaat niet om theorie, of zelfs politiek, maar om onszelf uit de studio en in het veld te plaatsen als een plek voor de constructie van gedeelde kennis.

Multispecies Choreographies

Multispecies Choreographies’ neemt ons mee op een reis van afstemming. Door middel van 3 partituren dans, choreografie en wandelen, navigeren we door de wereld van schimmels, vee en microben – wat ons in staat stelt te leren van de uitgebreide gemeenschappen van het landschap. We worden gevraagd ons te engageren met onze meer-dan-menselijke tegenhangers; radicaal te observeren; al doende te luisteren en ons lichaam toe te laten tot het systeem van diepe relaties dat we ecologie noemen. De praktijk vraagt ons wie de ‘wezens’ zijn in ‘multi-species being’, en wat zij ons te leren hebben over verbinding, relationaliteit, politieke actie en communicatie.