proeftuin voor kunst & ecologie
MAP
event
14 Juni, 2023, 12:00 - 17:00
Event

Polyphonic Landscapes: Circular seminar

Budhaditya Chattopadhyay, Yolande Harris, Teemu Lehmusruusu, Lia Mazzari

Polyphonic Landscapes: Circular seminar
de Orangerie, Amstelpark
14 juni 2023, 12:00 – 17:00 uur

Kom naar het tweede onderzoeksseminar van Polyphonic Landscapes op woensdag 14 juni van 12:00 – 17:00 uur. Het evenement vindt live plaats in het Amsterdamse Amstelpark, met de mogelijkheid van een livestream.

Four cycles sketch by Yolande Harris

 

CIRCULAR SEMINAR

Tijdens dit tweede seminar van Polyphonic Landscapes zullen de vier deelnemende kunstenaars centrale concepten van hun onderzoek delen en bespreken met het publiek in een circulaire en participatieve setting. Het evenement moedigt sociale dialoog, co-discussie en samendenken en zal bestaan uit binnensessies in de Orangerie, afgewisseld met geluidswandelingen en meeslepende luisteroefeningen in de omgeving van het Amstelpark.
Het programma (zie schema hieronder voor meer details) bestaat uit vier “cirkels”, elk samengesteld en geleid door een van de kunstenaars.

[12.00 – 12.15] Inleiding

[12.15 – 13.15] In zijn onderzoeksproject The Pulse (at Amstelpark) (werktitel) wil Teemu Lehmusruusu de omgeving van het Amstelpark onderzoeken door milieugegevens te meten en deze metingen te gebruiken als uitgangspunt voor het creëren van sonische sculpturen die fungeren als ‘bodembeschermers,’ die aansluiten op de dynamiek van de bodem-atmosfeer relatie en op een verkennende manier milieugegevens ter plekke verzamelen. Het doel van het verzamelen van gegevens in deze context is niet om wetenschappelijke modellen op te stellen, maar om een fysieke en op ervaring gebaseerde manier te vinden om te leren over onze verbinding met de natuurlijke wereld. In de eerste cirkel van het seminar, getiteld “De bodemcyclus”, nodigt Lehmusruusu je uit om deel te nemen aan zowel een innerlijke contemplatie en een gesprek over de relatie met de grond van de aarde.

[13.15 – 14.15] Voor Polyphonic Landscapes: Hydrophile onderzoekt Lia Mazzari hoe live audiostreaming verschillende modaliteiten van zijn en luisteren met omgevingen samenbrengt. In een tijd van digitale verzadiging en een versnellende planetaire crisis onderzoekt haar project de mogelijkheden en beperkingen van live audiostreaming, levert het bijdragen aan creatieve discourses over omgevingsgeluid en ontwikkelt het nieuwe creatieve/compositorische strategieën om publiek te betrekken bij luisterevenementen. Tijdens Lia’s rondleiding zullen we een luisteroefening doen met live audiostreams, gevolgd door een discussie in het Amstelpark.

— Neem je eigen smartphone met dataverbinding en een goede koptelefoon mee! —

[14.15 – 14.45] Pauze

[14.45 – 15.45] In Co-sounding: Towards a Sonorous Land verdiept Budhaditya Chattopadhyay zich in een sonisch versterkte interventie in het landschap, waarbij hij zich concentreert op de locatie van het Amstelpark, dat een door mensen gemaakte natuur is, net als de canonieke landschapsschilderijen waar dit project zich op richt, om noties van bemiddeling, weergave en antropocenische toe-eigening van land tot spektakel uit te pakken. Het project wil een dialogische context creëren waarbinnen een intersubjectieve benadering van de perceptie van land als een rechtvaardige habitat voor menselijke en niet-menselijke levensvormen wordt ontwikkeld. Deze benadering van wederkerigheid en intersubjectiviteit helpt om de binaire tegenstelling natuur-cultuur tegen te gaan met omgevings- en milieu-esthetiek. De stagnerende en zelfgenoegzame landschapsschilderijen uit het koloniale tijdperk worden herlezen en sonisch gedeconstrueerd, waardoor ze vatbaar worden voor vragen over dekolonialiteit, Antropoceen, politiek van de zintuigen, natuurrechten en eigendom van land.

[15.45 – 16.45] In de laatste sessie Vertigo and the Sound Portal nodigt Yolande Harris ons uit om staten van sonische heroriëntatie te verkennen via de duizelingwekkende ervaring van een geluidsportaal. Harris schrijft: “Hoe ervaren we een overlay van het geluid van twee plaatsen tegelijk? Aanwezigheid over afstand, een omgeving die een andere vergroot door middel van geluid, het potentieel voor meer verbinding en empathie. Ik ben gefascineerd geraakt door zo’n uitgebreide perceptie en het idee van een ‘geluidsportaal’. Een geluidsportaal – de overgang van het waarnemen van één plaats naar gelijktijdige plaatsen – moedigt een verhoogde gevoeligheid en relationele heroriëntatie aan, bevorderd door geluid en luisteren.

[16.45 – 17.00] Wrap up.