proeftuin voor kunst & ecologie
MAP
event
zaterdag 29 juni 2024
Event

Textile Initiative

Ellen Yiu, Meghan Clarke, Romy Day Winkel

Textile Initiative is een serie evenementen georganiseerd door Dasha Golova en Bronwen Jones die iedereen uitnodigt om zich te verdiepen in textielambachten. Het programma bestaat uit vijf evenementen op verschillende locaties in Amsterdam met workshops, optredens en lezingen die dieper ingaan op het thema textiel en tegelijkertijd andere praktijken verweven met betrekking tot traditie, behoud, ecologie, technologie, routine en productiviteit. Meer informatie over het programma vind je hier:
linktr.ee/textileinitiative

Kom op 29 juni naar Zone2Source voor een dag die in het teken staat van het maken, onderhouden, gebruiken en vergaan van materiaal. We volgen het verstrijken van de tijd dat gepaard gaat met textiel en textielarbeid. We beginnen met een workshop onder leiding van Ellen Yiu, gevolgd door twee performances van Meghan Clarke en Romy Day Winkel.

Let op: Schrijf je vooraf in voor de workshop van Ellen. De optredens van Meghan en Romy zijn gratis bij te wonen en je hoeft je niet aan te melden. Drankjes en hapjes vanaf 16.30 uur.

14:00-16:30 – Miniatuur quiltworkshop met Ellen Yiu
De praktijk van Ellen Yiu is moeilijk te categoriseren. Veel van haar werk is gebaseerd op handarbeid, maar ook op het gebruik van gevonden voorwerpen. Ze werkt met uitgebreide installaties en maakt miniatuur handgemaakte sculpturen. Er is een bepaalde hybridisteit in haar werk die wordt weerspiegeld in de diversiteit van de materialen die ze gebruikt, zoals papier, textiel en hout. Ze verwerkt haar persoonlijke ervaringen en herinneringen in haar werk, met de nadruk op thema’s zoals identiteit, genezing en culturele verbondenheid.

Ellen zal een miniatuur quiltworkshop leiden – de workshop is een introductie in een specifiek proces van haar praktijk. Ze zal technieken zoals patchwork en quilten op een miniatuurschaal instrueren. (Je bent welkom om naalden en stof mee te nemen die je graag wilt gebruiken, er zullen ook materialen worden aangeboden.)

Meld je aan voor de workshop

17:00 – Between Was And Am – Performance door Meghan Clarke
Meghan Clarke presenteert Between Was And Am, een audioperformance die het ontrafelen en borduren van een stuk stof gebruikt als ritme en forum voor verhalen vertellen. Het werk verkent het gevoel tussen de twee plaatsen te zijn die de kunstenaar thuis noemt, en de manier waarop haar taalgebruik als gevolg daarvan is veranderd. Tijdens de performance wordt een sonisch landschap gecreëerd door het deconstrueren en herschikken van een verzameling geluid en geschreven materiaal, zoals veldopnamen, pianocomposities en poëzie. Het werk is geïnspireerd door de mondelinge en muzikale tradities die textiel en verhalen verbinden.

18:00 – ]bracket – Performance door Romy Day Winkel
Romy Day Winkel presenteert haar installatie en performance ]bracket, die draait om Anne Carson’s Sappho-vertalingen in ‘If Not, Winter’ (2002). Door gebrek aan voldoende conservering zijn delen van Sappho’s originele manuscripten vernietigd. Carson laat deze ontbrekende stukjes papyrus achter in de tekst door haakjes toe te voegen, die Winkel op haar beurt verbindt met de vorm van een voet die op haar tenen staat. Door door de installatie te lopen terwijl ze zijden sokken met houten ringen erin draagt, veroorzaakt Winkel een langzame vernietiging van de sokken, wat de vraag oproept: is het überhaupt mogelijk, en zelfs wenselijk, om vernietiging te vermijden? Wat gebeurt er als we het in plaats daarvan omarmen, markeren, zoals Carson deed met haar haakjes?

orangerie

Orangerie