proeftuin voor kunst & ecologie
MAP
blog

Exploded View tentoonstelling in Arti et Amicitae + werken in Amstelpark

9 april – 9 mei, 2021 (verplaatst i.v.m Covid-19)
Arti et Amicitae, aan het Rokin 112, Amsterdam
Met publieksprogramma in Allard Pierson Museum

campagnebeeld Exploded View in Arti gebaseerd op The Concious Collective (detail) van Maarten Davidse


 
Exploded View in Arti en Amstelpark
In de zomer van 2020 presenteerde Zone2Source de Exploded View tentoonstelling. Oorspronkelijk was het idee dat deze zou samenvallen met twee eraan gelieerde tentoonstellingen in het Allard Pierson Museum en in Arti et Amicitae. Vanwege corona lukte het niet om ze in 2020 tegelijkertijd te laten plaatsvinden. Na de Exploded View tentoonstelling zijn vier werken van betrokken kunstenaars verder doorontwikkeld en worden getoond in het Amstelpark:

  • Plantsoen Sociologie van de Onkruidenier in de Heemtuin, sinds 22 november 202o (permanent)
  • vier hoorspelen Floriade Fluisteringen van KCCM op vier locaties in het park, sinds 22 november 2020 (semi permanent)
  • Wouter Osterholt presenteert Kaalslag, een werk waarvan de eerste fase al te zien was tijdens Exploded View van 4 – 14 februari 2020 (i.v.m. lockdown uitgesteld tot nader datum)
  • Collectief Walden presenteert van 20 februari t/m eind april 2021 Radix, een zeer invasieve vensterexpositie in het Rietveldhuis in het Amstelpark.

Exploded View in Arti
Van 9 april – 9 mei 2021 gaat de uitgestelde tentoonstelling van Exploded View in Arti, met Krien Clevis als curator, gelukkig toch door (ook hier onder voorbehoud i.v.m. de lockdown). Deelnemende kunstenaars zijn Jasper Coppes, Eline Kersten i.s.m. Jacqueline Heerema, Wouter Osterholt en Pavèl van Houten, vijf kunstenaars die in de zomer van 2020 ook werk toonden bij Zone2Source in het Amstelpark, en verder Maarten Davidse, Daniela de Paulis, Miriam Sentler, Silvia Stucky, Curdin Tones i.s.m. Frank Müller, Leonid Tsvetkov en Paola Romoli Venturi.

Exploded View onderzoeksprogramma
Het Exploded View onderzoeksprogramma in 2018-2019 is een uitwisseling tussen het  met het Amstelpark in Amsterdam, en is tot stand gekomen in samenwerking met het Interfacultair Onderzoeksinstituut CLUE+ (Cultural Landscapes and Urban Environment) van de Vrije Universiteit, Stichting In Principio, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en Zone2Source, te Amsterdam.
Exploded View is een interdisciplinair onderzoeksproject, waarbij kunstenaars in samenwerking met wetenschappers, stakeholders en andere betrokkenen gezamenlijk te werk gaan in twee heel verschillende, doch ook overeenkomende erfgoed landschapsparken in transitie: het Amstelpark in Amsterdam (i.s.m. Zone2Source), en het Parco Regionale dell’Appia Antica in Rome. Doel is het zichtbaar en ervaarbaar maken van verschillende betekenislagen, als in een ‘exploded view’. Dit om nieuwe perspectieven en visies op deze parken binnen een hedendaagse stedelijke context te ontwikkelen.
Voor meer informatie (en openingstijden) zie website van Arti et Amicitae en de Exploded View website.