proeftuin voor kunst & ecologie
MAP
kunstenaarstuin
voorjaar 2024 - voorjaar 2025

Otterdam

Theun Karelse

In 2021 dook de otter, na een halve eeuw afwezigheid, op aan de rand van Amsterdam. De terugkeer van de otter is bijzonder. Sinds 1963 is de otter niet meer in Amsterdam gezien, onder andere door het vervuilde water en de verkeersdrukte. Amsterdam, nog altijd een stad van water, heeft niet meer de biodiversiteit die het ooit had als moeras. Met terugkeer van de otter dient zich de vraag aan hoe we in onze stad, met vele grachten, tuinen en parken, meer ruimte zouden kunnen geven aan de otter en andere soorten dieren en planten.

Het kunstwerk Otterdam verkent hoe de nieuwe (stads)ecologie en waterhuishouding van Amsterdam eruit kunnen gaan zien, nu de otter, na een halve eeuw afwezigheid, terugkeert in de stad. Kunstenaar Theun Karelse introduceert een ontwerp in de vorm van “drijvende volkstuinen” die zorgen voor een leefbare stad voor de otter, de mens en de natuur.
Als de otter in de stad kan gedijen, betekent dit dat het hele ecosysteem van de stad floreert: van vissen en waterplanten tot kikkers en andere wezens die ecologisch verbonden zijn met de otter. Zo draagt het kunstwerk bij aan een leefbare stad voor al het leven in de stad. Rond het werk wordt een tentoonstelling en publiek programma georganiseerd.

Het werk is onderdeel van het Radical City Inc. programma van Transnatural