proeftuin voor kunst & ecologie
MAP
blog

Linda Molenaar performance

Linda Molenaar
21 Mei 2017
Amstelpark
20170521_151251
Linda haar werk komt tot stand vanuit intuïtie en opent deuren naar het collectieve geheugen. Het zijn beelden die je als toeschouwer herkent, bewust of onbewust, en waaraan je een eigen invulling kunt geven. Vaak zijn het ‘dierenbeelden’. In dieren herkennen we veel, we zien ons eigen gedrag erin gespiegeld. In haar performances breng zij de beelden tot leven door ze letterlijk te belichamen. Ze voeren handelingen uit die we ook allemaal kennen: wassen, breien, kammen, graven, lopen en spinnen.
Linda haar objecten maak zij van natuurlijke, vaak dierlijke materialen die zelf al een verhaal in zich dragen. Door middel van gedetailleerd handwerk bouwt zij een dieper contact op met het materiaal. In een minutieus maakproces ontdoet zij het materiaal van z’n oorspronkelijke functie en geef het een nieuwe betekenis met verschillende lagen.
Wat zij wil laten zien is geen vermaak maar verstilling. Het werk komt tot stand in een langzaam en nauwgezet proces, waarin rust en stilte centraal staan. In die sfeer komen haar performances en objecten dan ook het best tot hun recht. Zo ontstaat er ruimte om naar binnen te gaan, om ‘stil te staan’, en van daaruit goed te kijken. Haar beelden mogen dan natuurgetrouw zijn, en hun handelingen alledaags, de toeschouwer zal ze niet altijd als logisch ervaren. Ze zijn toegankelijk, maar roepen tegelijkertijd vragen op.”
Bron: http://lindamolenaar.nu/performance-art/