proeftuin voor kunst & ecologie
MAP
nieuws
14 december 2022

Alice Smits bij “Dit is ons publiek: een symposium over anders rapporteren”

Kosten: Gratis, registratie verplicht (dat kan hier)

Hoofdsprekers: Anna Elffers, Josien Pieterse, Laurien Saraber, Alice Smits (van Zone2Source!), Marleen Stikker, Eelco van der Lingen, Alix de Massiac, Nienke Vijlbrief, Arend-Jan Weijsters & Annet Zondervan.

Bij het in kaart brengen van publieksbereik, ligt momenteel een onevenredige nadruk op het tellen van tentoonstellingsbezoekers. Het publiek van presentatie- en ontwikkelinstellingen onderneemt echter veel meer activiteiten dan alleen tentoonstellingsbezoek: het doet mee aan workshops, maakt zelf kunst of een tentoonstelling, luistert naar podcasts, leent een kunstwerk, praat mee tijdens een kennissessie, etc. Daarmee is het publiek lang niet altijd (alleen) bezoeker, maar ook maker, gebruiker, luisteraar, lezer, achterban, leerling. Dat moeten we toch ook scharen onder publieksbereik?

Cijfers zijn zeker van waarde om iets te zeggen over de omvang van publieksbereik. Maar dat publiekscijfers niet alles zeggen en niet als dé indicator van succes moeten worden gezien, lijkt inmiddels een breed gedragen opvatting in de cultuursector. Dit ook daadwerkelijk veranderen is echter makkelijker gezegd dan gedaan. MOKER / P_Oi, het platform voor presentatie- en ontwikkelinstellingen in Amsterdam, is daarom op zoek gegaan naar een betere methode om over publieksbereik te rapporteren die recht doet aan de realiteit en omvang van het type organisaties in het middenveld en ook werkelijk wat zegt, betekent en oplevert.

Tijdens dit symposium wordt de handreiking ‘Ditisonspubliek.nl’ gepresenteerd en gaan we in gesprek over knelpunten en de praktische toepasbaarheid.

Programma:
14:00 – 14:15 Inloop – koffie & thee
14:15 – 14:20 Welkom door moderator Alix de Massiac
14:20 – 14:30 Introductie door Annet Zondervan (directeur CBK Zuidoost)
14:30 – 14:50 Lancering en presentatie ‘ditisonspubliek.nl’ door Anna Elffers
14:50 – 15:30 Debat over de website in relatie tot de huidige en toekomstige praktijk van verantwoording – Sprekers: Laurien Saraber (directeur Amsterdams Fonds voor de Kunst), Eelco van der Lingen (directeur Mondriaan Fonds), Josien Pieterse (directeur Framer Framed) & Marleen Stikker (directeur Waag Futurelab)
15:30 – 16:00 Pauze – koffie & thee
16:00 – 16:45 In de praktijk – gesprek over doorwerking van ontwikkeld werk en talent buiten de eigen instellingsgrenzen – Sprekers: Alice Smits (directeur Zone2Source), Nienke Vijlbrief (artistiek directeur P/////AKT) & Arend-Jan Weijsters (directeur AGA LAB)
16:45 – 17:30 Afsluitende borrel

Dit programma is Nederlands gesproken.

Meer info vind je hier!

Framer Framed