proeftuin voor kunst & ecologie
MAP
nieuws
16 oktober 2022

Open Call: deelnemers speculatieve rechtzaak in het park

Op zondag 16 oktober 2022 vindt er in het Amstelpark een bijzondere rechtszaak plaats. De bomen van het Amstelpark pleiten voor hun eigen rechten en zullen een aantal regionale vervuilers ter verantwoording roepen. Wil jij hierbij aanwezig zijn? Dat kan, lees hieronder meer en meld je aan.

Speculatieve rechtszaak als onderdeel van Het Amstelpark – De bomen vertellen hun verhaal

Dit jaar bestaat het Amstelpark 50 jaar. En de bomen van het Amstelpark staan hier ook al 50 jaar. Wat hebben zij te vertellen? Wat zijn hun rechten? Hoe kunnen wij als voogden opstaan voor de belangen van de bomen? Daarover zal op 16 oktober in de kunstinstallatie Parlement van de Bomen de speculatieve rechtszaak Rechtszaak in het park – de bomen vertellen hun verhaal plaatsvinden. De rechtszaak is onderdeel van het project Het Amstelpark – De bomen vertellen hun verhaal van kunstenaar Elmo Vermijs.

In het project Het Amstelpark – de bomen vertellen hun verhaal staan de bomen van dit stadspark in Amsterdam centraal. De bomen, die in 1972 ter gelegenheid van de Floriade werden aangeplant, zijn stille getuigen van de opwarmende aarde. Het project bestaat uit een LivingLab (door Dendrolab van WUR) en het Parlement van de bomen. Het project eindigt met Rechtszaak in het park – de bomen vertellen hun verhaal. In deze speculatieve rechtszaak onderzoekt kunstenaar Elmo Vermijs in samenwerking met milieujuristen Jessica den Outer en Jan van de Venis hoe niet-menselijke entiteiten, bijvoorbeeld bomen, rechtspersonen kunnen worden en hoe deze juridische status kan bijdragen aan een betere bescherming van bossen en stadsparken.

Unieke rechtszaak

Deze rechtszaak is de eerste in zijn soort. Nieuwe en vernieuwende vormen van bewijs en representatie vormen een belangrijk onderdeel van deze rechtszaak en maken het al met al een unieke gelegenheid om hierbij aanwezig te zijn. Er is maximaal plek voor 50 deelnemers.

Onderstaande personen hebben hun deelname al bevestigd:
Voorzitter: Marianne Thieme
Bode: Elmo Vermijs
Juristen: Jan van de Venis & Jessica den Outer
Deskundige: Ute Sass-Klaassen
Representanten: Gershwin Bonevacia, Kenzo Kusuda, Thijs van Vuure & Leerling Alasca
Getuigen: Bert Barten

Essay: Sanne Bloemink ( De Groene Amsterdammer)
Geluidstechnicus: Andreas Tegnander

Wil je aanwezig zijn?
Wil je aanwezig zijn? Stuur dan, liefst zo snel mogelijk, een email naar rechtszaak@elmovermijs.com o.v.v. rechtszaak in het park – 16 oktober. Vermeld daarin: naam, leeftijd, woonplaats (en professie) en kort waarom je hierbij zou willen zijn.

Lees ook het bericht hoe je tussen 12 september en 15 oktober gebruik kunt maken van de ruimte van het Parlement van de Bomen in het Amstelpark.