proeftuin voor kunst & ecologie
MAP
parkstudio
17 juni - 18 augustus 2022
Residentie

Papier uit het Amstelpark

Annelinde de Jong

Twee maanden lang (van 17 juni 2021) werkte Annelinde de Jong als artist-in-residence in de Orangerie. Ze maakte onder andere een nieuw papier op basis van bladeren en ander organisch materiaal uit het Amstelpark. Op zaterdag 14 augustus houdt ze vanaf 16.00 uur open huis en ben je van harte welkom om een kijkje te nemen in haar tijdelijke atelier.


‘Ik zou nog wel veel langer willen blijven’ vertelde ze van de week, ‘ik ben echt heel lekker aan het werk hier’. Annelinde werkte in het begin een paar dagen per week in het Amstelpark maar de laatste weken was ze bijna dagelijks in het Amstelpark te vinden. In plaats van haar normale, veel kleinere, atelier vond ze het heerlijk om een keer heel veel ruimte te hebben; een plek om te experimenteren en dingen uit te proberen, om gevonden organisch materiaal en papier uit te stallen, of ideeën voor een hangende installatie een keer uit te testen.
Alle hoeken en gaten van de Orangerie zijn inmiddels gevuld. Aan de ene kant werktafels, een pers, bakken met pulp en vloeistof en een intrigerend pannetje op een kookplaat; allemaal nodig om papier te produceren. Verspreid door de ruimte liggen verschillende typen bladeren, grassen en ander organisch materiaal die Annelinde – al dan niet samen met tuinman Klaus– in het Amstelpark verzamelde. Op de vloer, vensterbanken en op de ramen zijn een groot aantal samples van totaal verschillende papiersoorten te zien.
Aan de andere kant van de Orangerie hangen diverse installaties aan het plafond waaronder een prachtige ronde ‘ruimte’, waarin je plaats neemt tussen meer dan 30 hangende stroken papier, allemaal gemaakt van een andere plant, allemaal met een andere structuur en kleur. Monumentaal, meditatief en een plek in een museum waardig!

[Tekst Michel Langendijk]

orangerie

De Orangerie