proeftuin voor kunst & ecologie
MAP
parkstudio

Soft walls Amsterdam

Annelinde de Jong

17 juni – 18 augustus 2021 is Annelinde de Jong artist in residence in de Orangerie
Kijkdagen: 4 en 24 juli en 14 augustus, finissage om 16.00 met rondleiding door Annelinde (en glaasje wijn)

Het beeldend werk van Annelinde de Jong bestaat uit tekeningen die worden gekenmerkt door een gereduceerde figuratieve beeldtaal. In lijn met de tekeningen maakt De Jong objecten en ruimtelijke installaties van zelfgemaakt papier. Tijdens een studiereis naar Japan leerde ze papier maken op de traditionele Japanse manier. Sindsdien is zelfgemaakt papier een belangrijk onderdeel van haar werk geworden. Voor de meest recente werken verzamelt ze plantaardig materiaal op verschillende buitenlocaties. Dit plantaardige materiaal verwerkt ze tot papier, dat vervolgens wordt gebruikt als bouwmateriaal voor objecten en installaties. Ze is geïnteresseerd om ‘buiten’ in ‘binnen’ te brengen.

Tijdens de residentie in de Orangerie werkt De Jong verder aan het project Soft walls Amsterdam (start 2020). Dit werk bestaat uit een serie hangende papieren wanden, elk verschillend in grootte en kleur. Het papier is handgemaakt van plantaardig materiaal gevonden in Amsterdam. De papieren wanden worden samen gepresenteerd als een ruimtelijke installatie. Het werk komt voort uit de behoefte om te verzamelen en te bewaren. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van het papier-maak-proces: op verschillende locaties in Amsterdam plantaardig materiaal verzamelen, het materiaal op ambachtelijke wijze tot pulp maken en het materiaal omvormen tot vellen papier.

In de Orangerie gaat De Jong verschillende arrangementen uitproberen met de hangende papieren wanden. Zo wil ze onderzoeken hoe verschillende opstellingen verschillende binnenruimtes creëren waar je je zintuiglijk en fysiek in kunt verhouden. Ze is ook benieuwd hoe het papier van planten zich verhoudt tot de glazen kas en het park. Tegelijkertijd zal ze tijdens de residency het Amstelpark gebruiken als nieuw gebied om plantaardig materiaal te verzamelen en te verwerken tot papier. Om de serie Softwalls verder uit te breiden.

Voor meer info zie de website van Annelinde de Jong.

Er zullen drie kijkdagen plaatsvinden op:
– zondag 4 juli 2021, 14.00 – 17.00 uur
– zaterdag 24 juli, 14.00 – 17.00 uur
– zaterdag 14 augustus, 16.00 met een wijntje en rondleiding door de kunstenaar.

De Orangerie is de prachtige kas tegenover het Rietveldhuis / Zone2Source kantoor. Zone2Source nodigt kunstenaars uit voor werkperiodes in de zomer als onderdeel van het Zone2Source artist-in-residence programma.