proeftuin voor kunst & ecologie
MAP
parkstudio
8 september - 13 oktober 2024
Residentie

Tulip Mania II

Kumi Hiroi

Tulip Mania II van Kumi Hiroi wordt van 8 september t/m 13 oktober 2024 gepresenteerd in de Orangerie, Zone2Source. Tulip Mania II onderzoekt wat de productie van tulpenbollen drijft, en visualiseert de productionele relatie tussen mensen en planten.

Het project is een vervolg op haar vorige werk, Tulip Mania. Voor dit project onderzocht Hiroi of de schoonheid en emotionele waarde van bloemen de bijbehorende ecologische schade rechtvaardigen. Geïnspireerd door de tulpenmanie, een van de eerste speculatieve ‘marktzeepbellen’ in de 17e eeuw, begon Hiroi haar onderzoek in Japan en Nederland. Ze verbond individuele verhalen met de geschiedenis van de tulpenindustrie in beide landen, en creëerde Tulip Mania, wat bestond uit kleurrijke textielstukken, geschreven verhalen, foto-grafieken en glassculpturen. Het werk onthult de maatschappelijke complexiteit van de relatie tussen mensen en tulpen, en toont hoe hebzucht rampzalige gevolgen kan hebben voor het klimaat en onze leefomgeving.

Voor Tulip Mania II zal Hiroi de leef- en werkomstandigheden van seizoenarbeiders in Nederland en Polen onderzoeken.

Er zullen publieksprogramma’s plaatsvinden in samenwerking met Giulia Bongiornoat, bodembioloog bij Wageningen University & Research in dialoog met bezoekers om met het brede publiek kennis over bodembiologie uit te wisselen.

orangerie

de Orangerie