De presentatie van de Park Sporen-kaart, het resultaat van een jaar onderzoek naar de bodem van het Amstelpark, vind plaats op zondagmiddag 17 april in het Glazen Huis in het Amstelpark.
15 uur excursie inschrijving info@zone2source.net
17 uur presentatie Sporen Kaart met gesprek tussen de kunstenaar en Dr. Erik A. de Jong (Artis-hoogleraar Cultuur, Landschap en Natuur UvA)
Met het kunstproject Park Sporen ging beeldend kunstenaar Marjolijn Boterenbrood ondergronds in het Amstelpark en het Gijsbrecht van Aemstelpark. Zij maakt een schatkaart die het leven ontvouwt onder het oppervlak van de parken en de verbazingwekkende processen die daar werkzaam zijn. Een grondige en aanstekelijke zoektocht op verschillende schaalniveaus. Van de verbindingen tussen de parken en hun omgeving tot het samenspel van plantenwortels en bodemdieren.
We weten, gek genoeg, meer van het heelal dan van wat zich afspeelt onder onze voeten. Een boom neemt ondergronds evenveel ruimte in als in de zichtbare bovenwereld. Onder iedere stap die je zet, krioelen ontelbare wormen, springstaartjes, mijten, duizendpoten, bacteriën en schimmels.
Door het leven boven de grond te verbinden met dat wat er aan ten grondslag ligt, wordt een hele nieuwe dimensie van het parkleven geopend. Het verweven van de boven- en de onderwereld toont de parken in hun gehele gedaante en als een proces dat we kunnen ervaren met al onze zintuigen.
Lees over de ondergrondse omzetting van CO2 tot pure koolstof, energie uit de bodem en het belang van vruchtbare humus en zuurstofrijk water. Verwonder je over de communicatie tussen wortels en schimmels en de ontdekking van nieuwe antibiotica uit modder.
Wat speelt zich af in de grond onder onze voeten en onder het wateroppervlak? In haar blog kan je Boterenbrood stap voor stap volgen in haar proces van deze zoektocht. Ze duikt onder het wateroppervlak en wroet in de vruchtbare grond. In tochten met wetenschappers uit verschillende disciplines worden verborgen zaken letterlijk ontdekt en tegen het licht gehouden. Samen met kinderen werd een alternatieve infrastructuur voor het park gecreëerd door de weg van een pissebed te traceren. Ze organiseerde ‘humus-wandelingen’ met bewoners, een ‘parkdiner’ en een ‘parklunch’ met een interdisciplinair gezelschap.
In haar kaart gaat het niet alleen om de groene plekken die de parken vormen maar ook om de (ecologische) verbindingen. Het groen van de twee parken verbindt het Amsterdamse bos met de Amstel. De ‘eekhoornbrug’ voor de toename van eekhoorns in het gebied. Het water van de Amstel verbindt met het centrum van de stad.
Als toekomstbeeld toont ze de parken groeiend en verbonden. De overkapping van de Zuidas en de Amstel verbindt de parken met de begraafplaats Zorgvlied, de RAI en het Beatrixpark. Het groen omringt de stad over de A10, zoals vroeger. Het water verbindt de Amstelscheg van Utrecht tot aan de zee.