proeftuin voor kunst & ecologie
MAP
research
31 mei 2015 - 23 augustus 2015
Research program

Floriade trash and treasures 1972-2022

Krijn Christiaansen and Cathelijne Montens

Krijn Christiaansen & Cathelijne Montens
‘Floriade trash and treasures 1972-2022’
Orangerie, 31 mei – 23 augustus 2015

sensing nature

Het ontwerpersduo Krijn Christiaansen en Cathelijne Montens (KCCM) richt zich op de manier waarop publieke ruimte en landschappen worden gemaakt, gebruikt, beleefd en getransformeerd door mensen. Op uitnodiging van Zone2Source onderzoekt KCCM de ontstaansgeschiedenis van het Amstelpark, dat in 1972 werd aangelegd voor de Floriade, een horticultuur tentoonstelling. Veel ruimtelijke residuen van deze Floriade zijn nu, vaak nogal prompt verloren, nog zichtbaar in het park. Gewoon laten liggen of bieden zij juist aanknopingspunten voor het ontwikkelen van nieuwe scenario’s?

Archiefonderzoek en veldwerk hebben geleid tot verschillende manieren om het Floriade erfgoed opnieuw van een context te voorzien en zo een hernieuwde ervaring van het park mee te geven aan de bezoekers. Door middel van tijdelijke ruimtelijke werken in het Amstelpark zijn deze strategieën uitgeprobeerd.
De Orangerie is gebruikt als regiekamer van waaruit de ingrepen in het park zijn voorbereid en gedocumenteerd. Het archiefmateriaal van de Floriade 1972, dat aan de basis ligt van de ruimtelijke ingrepen is hier gepresenteerd, aangevuld met nieuwe vondsten, schaalmodellen, beelden, verhalen en belangrijke figuren die de Floriade van 1972 bezochten.

www.kccm.nl
Stagiaire: Eva Verberne
Grafisch ontwerp: Inedition, Eva van der Schans
Fotografie: Joel Nieminen
Financieel ondersteund door: Amsterdam Fonds voor de Kunst, LAPS, Gerrit Rietveld Academie, Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Holland, Stichting Stokroos, Beam Systems
Project partners: Noord-Hollands Archief, Nationaal Archief, KAVB, VU Hortus, Kwekerij Groot-Vriend Lutjebroek, Kwekerij Aad Hogervorst Noordwijkerhout, De Jong Lelies Andijk, Lily Company Andijk, Doggy Marathon, Gemeente Amsterdam Stadsdeel Zuid

orangerie

Orangerie