proeftuin voor kunst & ecologie
MAP
research

Smart Hybrid Forms onderzoeksprogramma

Een 2 jaar lang programma (2021-2022)  waarin VU Amsterdam, the Gerrit Rietveld Academie, V2_, Zone2Source en Waag samenwerken aan een plant cyborg.
Met events bij V2_Lab for the Unstable Media in Rotterdam en een Smart Hybrid Forms tentoonstelling bij Zone2Source in 2022.

We zijn het Antropoceen ingegaan. De mensheid is een geologische kracht geworden die de geologie van de aarde zelf transformeert. De traditionele methode van de wetenschap, die de natuur ziet als een studieobject dat buiten onszelf ligt, is niet meer vol te houden. We moeten nieuwe verhalen vinden over menselijke relaties met de natuur. Tegelijkertijd gaat de biologische wetenschap snel over op technologie en produceert hybride entiteiten die overgaan van de natuurlijke naar de technische wereld. Over het algemeen gezien als een versnelling weg van de natuur, stellen we voor om verder te gaan dan een defensieve reactie door entiteiten te onderzoeken die nieuwe actoren voor een nieuwe wereld vertegenwoordigen: kan een computerprogramma een plant worden, of een plant een machine? Wat voor soort politieke agency zullen ze aannemen? We beantwoorden deze vragen door middel van alternatieve vormen van onderzoek binnen een nieuw veld waar wetenschap en kunst samenkomen. We richten ons op twee meest invloedrijke onderwerpen van onze tijd, kunstmatige intelligentie en bio-energie, die het potentieel hebben om de samenleving te transformeren. We zullen nieuwe hybride entiteiten creëren, waarvan de betekenis zal worden bepaald door directe interactie met het grote publiek op zowel fysieke als virtuele platforms.
Kunstenaars Špela Petrič en Christiaan Zwanikken zullen kunstmatige intelligentie onderzoeken om een ​​plant te worden, en planten geïntegreerd in machines. Zij gaan 2 jaar werken bij het Smart Hybrid Forms lab van de Vrije Universiteit. Het Hybrid Forms Lab is een horizontaal onderzoeksplatform met een gezamenlijke inspanning van wetenschappers en kunstenaars/ontwerpers om milieuwetenschap, automatisering, op laser en optica gebaseerde kunst, levende systemen en biofysica te onderzoeken.
Parallel aan dit werk zal een kunsttheoretisch onderzoek door Zone2Source-directeur Alice Smits de processen op de voet volgen en reflecteren op de diepere betekenissen en vertakkingen van deze kunstwetenschappelijke praktijken en de nieuwe ecologie die ontstaat. Via verschillende publieksprogramma’s waarin de processen en resultaten van het project worden gepresenteerd, wordt deze discussie opengesteld voor andere experts en het grote publiek om samen na te denken over de samenleving die vorm krijgt. Het doel van Smart Hybrid Forms is het creëren van een plant-cyborg: een nieuwe entiteit die vloeiend is in zowel gegevensverwerking als fotosynthese en vegetatieve reproductie. Doel is om de eerste digitale AI te creëren die zichzelf als een plant beschouwt.
Dit project ontving de NWO Smart Cultures grant

Smart Hybrid Forms events
Christiaan Zwanikken 3 x 3 at V2_ Lab for the Unstable Media in Rotterdam
I Hypergravity Bio Portal, 2 april 2021, 18.00 – 19.00u
II Hypergravity Bio Portal, 7 mei 2021, 18.00 – 21.00u
III Hypergravity Bio Portal, 4 juni 2021, van 18.00 – 19.00
Špela Petrič, 3×3 at V2_ Lab for the the Unstable Media in Rotterdam
I Automation of Care, 22 oktober 2021, 18.00 – 19.00u
II Automation of Care, ‘Weltinnenraum’ or how to love the plant so much you could eat it, 5 november 2021, 13.30 – 19.00u
III Automation of Care, 19 november 2021, 15.30 – 19.00u
Tentoonstelling Smart Hybrid Forms met Christiaan Zwanikken en Špela Petrič bij Zone2Source, 2 oktober – 4 december, 2022
Smart Hybrid Forms partners
VU Hybrid Forms Lab, Waag Society, LAPS Rietveld, V2_ Lab for the Unstable Media en Zone2Source.