proeftuin voor kunst & ecologie
MAP
blog

Synergetica ArtScience Salon #5: Robert Crouch presenteert performances van videokunstpionier Juan Downey (1940–1993)

 
Downey - Juan
Los Angeles kunstenaar en curator Robert Crouch presenteert de vroege performance werken van videokunstpionier Juan Downey (1940–1993) als onderdeel van een overzichtstentoonstelling die hij voorbereidt over Downey’s werk voor de Ghetty Foundation. Downey, geboren in Chili, verhuisde in de jaren 60 naar Parijs, en later naar Washington D.C., waar hij een artistieke praktijk ontwikkelde waarin interactieve performance gecombineerd werd met sculpturen en video. Nieuwe generaties van kunstenaars zijn zeer beinvloedt door Downey’s video ‘layering’ technieken en interactieve sculpturale werken waarmee hij aantoonbaar vooruit liep op de esthetiek van de cyber-cultuur zoals wij deze vandaag de dag kennen. De manier waarop hij in zijn installaties de architectuur van de ruimte gebruikt en het gebruik van opkomende technologieën hebben de weg bereidt voor een breed scala aan kunstenaars van John Duncan tot Stelarc, tot hedendaagse digitale en internetkunstenaars zoals Natalie Bookchin en Yung Jake. Terwijl zijn tekeningen en video’s in de afgelopen twee jaar veel belangstelling hebben ontvangen, blijft een cruciaal aspect van zijn oeuvre obscuur en onbekend: de performances.
 Robert Crouch
Robert Crouch is een kunstenaar en curator, woonachtig in Los Angeles, die werkt met een breed spectrum aan media als fotografie, geluid, installaties, video en sculpturen. Hij exposeerde in San Francisco, Los Angeles, New York en London, en heeft opgetreden in het Art Center College of Design, Human Resources, het Hammer museum, het Los Angeles County museum of Art en het Stone museum. Hij is de medeoprichter/directeur van ‘Volume’, een curatorieel project dat functioneert als een catalysator voor interdisciplinaire nieuwe media werk door tentoonstellingen, performances, evenementen, lezingen en publicaties, en heeft gewerkt met een groot scala aan kunstenaars als William Basinski, Nate Boyce, Richard Chartier, Loren Chasse, Tim Hecker, France Jobin, Kadet Kuhne, Lucky Dragons, Carsten Nicolai, Yann Novak, Steve Roden en Christopher Willits. VOLUME heeft projecten gepresenteert in het Hammer Museum, het Young Museum, het San Francisco Art Institute en SF Camerawork.
Crouch is de voormalig Associate Director/Curator van LACE, waar hij Resonant Forms organiseerde, een elektronisch muziekfestival dat de relatie tussen geluid, installatie en video verkent, en curatorieele projecten en optredens van artiesten als Karen Lofgren, Sean Sullivan, Margo Victor, Yann Marussich, Steve Roden, Gina Osterloh en Margie Livingston. Op dit moment is hij de Directeur Kunstenaarsprogramma’s van de Pasadena Arts Council en de curator van het AxS Festival, waar hij in 2014 hij presenteerde de Noord-Amerikaanse première van Sphæræ, een grootschalige publieke installatie van Nederlandse kunsternaar Cocky Eek. Op dit moment is hij curator van een nieuw performance-project van kunstenaar/choreograaf Taisha Paggett, en mede-curator van een overzicht van het performance-werk van de overleden Chileense kunstenaar, Juan Downey als onderdeel van het Getty initiatief, Pacific Standard Time: LA/LA.
www.robertcrouch.com