Ecoshroom V.01 is een kunst-wetenschapsproject dat het leven in stedelijke gebieden opnieuw verbeeldt. De installatie benadrukt de noodzaak om landbouw terug te brengen naar de steden door het samengaan van natuurlijke en technologische systemen voor een duurzamere toekomst.
De tentoonstelling bevat een op maat gemaakte AI die onzichtbare processen van uitwisseling van voedingstooffen en koolstof tussen mycorrhizae en planten analyseert en zichtbaar maakt. Bezoekers worden meegenomen in een visuele datastroom en geluiden die de communicatie tussen planten en schimmels weergeven. Bezoekers kunnen ook deelnemen aan de communicatieketen door voedsel te eten en restjes in een compostmand te gooien en zo bij te dragen aan het functioneren en de cyclus van de installatie.
Door een harmonieuze coëxistentie voor te stellen tussen planten, schimmels en mensen door middel van technologische innovatie lokt Ecoshroom V.01
kritische discussies uit over vragen als welke technologie we willen ontwikkelen vanuit een visie op duurzaamheid, klimaatverandering en biodiversiteit.
Vanuit de vraag: “Wat als planten het brein van het gebouw zouden zijn?” toont Ecoshroom V.01 de mogelijkheden voor een innovatieve benadering van architectuurontwerp: het creëren van een autonoom systeem, geleid door de kennis van planten en schimmels, in combinatie met kunstmatige intelligentie. Door middel van sensoren op de planten en schimmels die de atmosfeer – temperatuur, licht, CO2 en vochtigheid detecteren – wordt het gebouw waarin Ecoshroom V.01 wordt gepresenteerd wordt onderdeel van de installatie en aangepast aan de behoeften van de organismen.
Nu de wereldbevolking de 8 miljard overschrijdt, zijn transformatieve verhalen cruciaal om klimaatverandering, voedselzekerheid en biodiversiteit aan te pakken. De voortdurende ontbossing en het ongebreidelde overmatige gebruik van kunstmest hebben de bodem en ecosystemen uitgeput en bedreigen de biodiversiteit.
Ecoshroom V.01 nodigt ons uit om ons een alternatieve wereld voor te stellen die is gecreëerd door een symbiotisch samenleven tussen planten, schimmels, mensen en technologie door licht te werpen op de mogelijkheden van communicatie tussen soorten.
Het idee voor Ecoshroom V.01 ontstond tijdens Ivan Henriques Machine Wilderness residency, georganiseerd door Zone2Source samen met FoAM in ARTIS Royal Zoo in 2022. Daar ontmoette hij professor Tob Kiers (evolutiebioloog aan de V.U.) en leerde meer over mycorrhiza, een cohabitatie van schimmels en planten. Het vervolg onderzoek naar Ecoshroom V.01 werd verder ontwikkeld in de Hungry Ecocities residentie van S+T+ARTS EU voor Hungry Eco-Cities in samenwerking met diverse internationale kennispartners.
Lees hier meer over Ivan Henriques’ AiR in ARTIS Royal Zoo.
Bekijk hier de video over het onderzoek van Ecoshroom V.01.
Credits
Kunstenaar: Ivan Henriques
Software- en hardwaretechnicus: Simon de Bakker
AI-ingenieur: Michiel van Overbeek
Biologie technicus: Dr. Sandrine D’Haene
Interactieve interface ontwerper: Noémi Biró
Assistent: Paul Mogwitz
Adviseurs: Dr. Vasilis Kokkoris (VU Amsterdam), Joske Ruytnx (VUB), Elly Morrien (UvA), Stephan Petermann (OMA/ARCHIS), Monika Löve en Chiara Borghi (CRA), en Dr. Cristina Varese (Universiteit van Turijn).
Geproduceerd door: K.O. Productions & Imagining Other …
Met steun van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en het Amsterdams Fonds voor de Kunst.