proeftuin voor kunst & ecologie
MAP
tentoonstelling
6 Apri 2022 – 10 April 2022
Tentoonstelling

House on Fire

door Gerrit Rietveld Academie

Studenten van de afdelingen Glas en Keramiek van de Gerrit Rietveld Academie

The Glass House | April 6 – 10, 2022
Special event on Friday April 8 from 4:00 PM.

Glas en keramiek zijn materialen die je niet gauw in combinatie met elkaar zou brengen. Alle twee hebben ze hun eigen hele specifieke karakter dat op zichzelf al bijzonder genoeg is om uit te kunnen blinken. Op het oog af, lijken ze niet bijzonder veel op elkaar. Toch hebben deze materialen veel met elkaar in gemeen. Beiden worden geboren uit het vuur, zij het dat één zijn vastigheid verkrijgt door heet gebakken te worden, waarbij het ander bij dezelfde temperatuur smelt en tot allerlei vormen geblazen of gegoten kan worden. Hierin kom je dan ook meteen bij het hart dat elkaar verbindt, namelijk het gebruik van vuur als een onmiskenbaar element in het maakproces.

Studenten van de afdelingen Glas en Keramiek van de Gerrit Rietveld Academie zijn met elkaar de uitdaging aangegaan om hun kennis met het materiaal te delen om zo hun passie tot één te smeden.  Dit doen ze door elkaars werken te verkennen, te experimenteren en in dialoog te gaan met elkaar. In het maakproces worden persoonlijke gedachtes uitgewisseld maar ook een kijk op de wereld gedeeld. Meteen ontstaat er een bewustzijn hoe bijzonder het eigenlijk is om te werken met deze duurzame grondstoffen die de aarde ons beschikbaar stelt in een tijd waarin er juist een wereldwijd tekort is aan allerlei grondstoffen.

House On Fire (Elements of Time) gaat over echte ontmoetingen in een fictief huis. Het is een huis waar de liefde voor het materiaal centraal staat. Waar ook de oude materialen en technieken aantrekkelijk en vernieuwend kunnen zijn. Je zou kunnen zeggen dat dit de generatie is die weerstand biedt aan de waan van de vluchtigheid en de snelheid. Een duurzame urgentie waarbij bezieling hoop biedt in de toekomst.

Eylem Aladogan en Jens Pfeifer, respectievelijk hoofddocenten van de afdelingen keramiek en glas, hebben de studenten begeleid in het concipiëren en realiseren van deze tentoonstelling.

Het Glazen Huis