“Doordringende gevoelens van verlangen, maar de onmogelijkheid om je te bereiken of aan te raken. Ik sta aan de voet van de Nirono bergen, kijk naar je, denk aan je. Jij bent net zo kwetsbaar als ik. Een diep verlangen naar de bomen, planten, voorouders, mosachtige lucht, de dieren die er wonen, en de ondergrondse schimmelnesten en waterwegen, begeleid door een vleugje schaduwachtige gevoelens.” Takako Hamano
De tentoonstelling I fell in love with Nirono mountains markeert de eerste artistieke ruimtelijke installatie van Takako Hamano als onderdeel van een langdurig project ‘Circular Niro’, dat de kunstenaar sinds 2020 ontwikkelt op een stuk land in Kochi, Japan dat zij van haar overgrootouders heeft geërfd. Hier onderzoekt zij het landschap als een web van relaties, door middel van regeneratieve acties die samen met de lokale gemeenschap en onderzoekers plaats vinden in het Nirono-gebied, geïnterpreteerd door haar artistieke lens in relatie tot de setting van het Amstelpark. Deze verkenning zal zich ontvouwen als een rituele ruimtelijke ervaring, die het publiek uitnodigt om samen met de kunstenaar door dit werk te wandelen.
Circular Niro
Circular Niro is een ecologisch kunstproject dat zich richt op “circulaire acties” die door mensen worden ondernomen in samenwerking met meer-dan-menselijke entiteiten. Het project heeft als doel om Satoyama te revitaliseren—een Japans concept dat verwijst naar de innige relatie van natuurlijke habitats en menselijke bewoning, met inbegrip van rijstvelden, traditionele huizen en bergen. In tegenstelling tot de Westerse scheiding van natuur en cultuur, beschouwt Satoyama deze elementen als een verstrengeld geheel. Het project vindt plaats in Nirono, Kochi, Japan, waar Takako Hamano, die zowel in Nederland als Japan woont, enkele jaren geleden een stuk land heeft geërfd.
Circulaire acties omvatten ecologische revitalisatie-activiteiten zoals het cultiveren en onderhouden van rijstvelden, het herstellen van traditionele huizen en het onderhouden van valleien en bergkammetjes om de lucht- en watercirculatie binnen het ondergrondse bodemnetwerk te verbeteren. Deze acties in samenwerking met de lokale gemeenschap maken voornamelijk gebruik van natuurlijke materialen, vaak lokaal verkregen, en dragen uiteindelijk bij aan gezondere gewassen, omgevingen en het welzijn van de mens. De stroom van bodem, water, lucht, bewustzijn en materialen, samen met de zorg die nodig is om deze stromen in stand te houden, zijn centrale thema’s in het project.
Hamano nodigde Alice Smits, directeur van Zone2Source, uit om een samenwerkend kunst-wetenschap onderzoeksprogramma te ontwikkelen, dat begon met een twee weken netwerk en onderzoeksreis naar Japan en Nirono field in de herfst van 2024 (ondersteund door een reisbeurs van het Stimuleringsfonds). In januari 2025 hielden we een eerste bijeenkomst met potentiële geïnteresseerde deelnemers uit de wereld van kunst, architectuur, design en wetenschap bij Zone2Source. Dit programma richt zich op het begrijpen van het relationele landschap van het Nirono-gebied vanuit meerdere perspectieven: van de micro tot macro wereld, de zichtbare en de onzichtbare wereld en door de diverse lenzen van Nederlandse en Japanse kunstenaars, ontwerpers, wetenschappers, architecten, ingenieurs, boeren, boswachters en anderen.
Via deze unieke setting willen Hamano en Zone2Source artistieke methodologieën en interdisciplinaire samenwerking verkennen om een nieuw begrip en praktijken van het landschap in het Circular Niro project te ontwikkelen. Het project betrekt verschillende lokale generaties, van de jongeren tot de ouderen, evenals sjamanen, Shinto-priesters en anderen, in het verkennen van menselijke en meer-dan-menselijke samenwerkingen om ons begrip van de natuurlijke en culturele complexiteit van deze specifieke plek te verdiepen.
Waarom?
Hoewel het Nirono-gebied geografisch ver weg lijkt en cultureel uniek is voor Nederlandse onderzoekers, behandelt het een gedeelde mondiale zorg—hoe om te gaan met de relatie tussen natuur en mensen in onze tijd. De snelle economische groei na de Tweede Wereldoorlog, gecombineerd met de adoptie van moderne en efficiënte levensstijlen in de Eerste Wereld, heeft geleid tot wijdverspreide bodemdegradatie en een verzwakking van de banden tussen mensen en hun werk. Japan, met zijn duizenden jaren oude tradities van bodemonderhoud en fermentatiecultuur, biedt een intrigerende testlocatie, vooral voor onderzoek vanuit een multi-soortenperspectief.
Het Nirono-gebied, met zijn uitgebreide tijdsbestek voor betrokkenheid en fysieke ruimte voor experimentatie, biedt een vruchtbare bodem voor creatieve praktijken met innovatieve benaderingen. Deze praktijken hebben het potentieel om direct invloed uit te oefenen op de transformatie van het gebied binnen de context van de bestaande gemeenschap. Daarnaast beoogt het project de rol van kunst-wetenschapsmethodologieën te verkennen in gevestigde en betrokken praktijken die eerlijke en duurzame toekomsten ondersteunen voor meer-dan-menselijke gemeenschappen.
het Glazen Huis