proeftuin voor kunst & ecologie
MAP
tentoonstelling
16 February – 28 April 2019
Tentoonstelling

Reading by Osmosis, Semâ Bekirović

Semâ Bekirović

Reading by Osmosis: Nature interprets man

Het Glazen Huis, 16 februari t/m 28 april 2019
Semâ Bekirović

Met: de wind, de rivier  de Thames, vuur, oesters, druiven, regen, zwaartekracht, raven, lava, frictie, honden, duiven, modder, zeepokken, mieren, mos, fungi, de zee, en anderen.

De tentoonstelling Reading by Osmosis is een project van Semâ Bekirović. Reading by Osmosis laat uitsluitend kunstwerken zien die gemaakt zijn door niet menselijke kunstenaars, zoals dieren, de wind, bomen, dingen en processen. De nadruk ligt op kunstwerken die geïnspireerd zijn door het menselijke domein: natuur die door de mens gemaakt materiaal en gereedschap gebruikt. Zo zien we bijvoorbeeld een nest van kleerhangers, gemaakt door een eigenwijze Japanse kraai; een uit de zee opgeviste antieke fles, bedekt met zeepokken, maar ook een door de modder vervormd Maria beeldje, dat werd gevonden na een aardbeving op Haïti.

Foto door  Sander Tiedema

Als curator geeft Semâ context aan de werken, en opent zodoende een discussie over auteurschap en  de creatieve krachten van de natuur. Het is duidelijk dat de natuur zich maar weinig van ons aantrekt, ze staat altijd klaar om onze vertrouwde wereld op zijn kop te zetten. Reading by Osmosis is een onderzoek naar de schoonheid die hieruit voortkomt; een schoonheid die ons opvallend genoeg vaak aan kunst doet denken. Het wordt duidelijk dat wij niet alleen de natuur interpreteren, maar de natuur op haar beurt zelf ook ons interpreteert.

       

Semâ Bekirović is een Nederlandse kunstenaar en curator. Haar solotentoonstellingen vonden andere andere plaats bij Galerie Stigter van Doesburg (2015, Amsterdam); Hayward Gallery project space (2010, London); De Appel Arts Centre (2004, Amsterdam). Ook nam ze deel aan groepstentoonstellingen bij Nest (2018, Den Haag); Bunkier (2017, Krakow); Pyeong Chang Biennale (2017, Zuid-Korea); Museum 104 (2014, Parijs)
Meer info:
reading-by-osmosis.tumblr.com/ en www.semabekirovic.nl/

Lees meer over Reading by Osmosis in de pers:

NRC
Mister Motley
Amsterdam FM
Metropolis M

Publieksprogramma

Zondag 24 maart 2019
discussie en lezing
het Glazen Huis 15:00 – 17:00 uur

Kees Moeliker (directeur Natuurhistorisch Museum Rotterdam) gaat in gesprek met Semâ Bekirović. De Japanse vogelnest verzamelaar en kinderboeken tekenaar Mamoru Suzuki verteld over zijn Japanse vogelnest verzameling. De lezing van Mamoru is in het Nederlands en is ook voor kinderen. Na de lezing kunnen mensen van jong tot oud zelf aan de slag met het bouwen van nesten met takjes.
Vrijdag 26 april 2019
Finissage Reading by Osmosis, 17:00 – 19:00 uur

Reading by Osmosis zal feestelijk afgesloten worden met live muziek van Peter en Carol (van Bettie Serveert)
Reading by Osmosis Brochure

Het Glazen Huis