proeftuin voor kunst & ecologie
MAP
tentoonstelling
November 16 – December 1, 2019

The Body Imitates the Landscape

Adi Hollander and Claudio Baroni

The Body Imitates the Landscape van Adi Hollander
Zaterdag 16 november t/m zondag 1 december, 2019
Interactieve geluidsinstallatie

Opening 16 november, 2019 | 15:00 – 17:00
Workshops op verzoek op weekdagen tussen 18 – 28 november

Zone2Source presenteert The Body Imitates the Landscape: een interactieve geluidsinstallatie van Adi Hollander en Claudio F. Baroni [zie persbericht en artikel Parool]. Adi Hollander toonde eerder werk in Zone2Source tijdens de tentoonstelling Resonant. De tentoonstelling is ontworpen als een elektronische klanktuin met banken en waterbedden die geluid omzetten in vibraties. Je hoort niet alleen de muziek, maar je voelt hem ook met je hele lichaam. Kunstliefhebbers, families, senioren en alle parkgangers zijn in de drie weekenden welkom om binnen te stappen en op de installaties te liggen. Doordeweeks kunnen speciaal geïnteresseerden, bijvoorbeeld slechthorende senioren en anderen met een gehoorprobleem of kinderen uit de buurt, deelnemen aan workshops en Adi’s doorlopende onderzoek naar voelbare klank en geluid als een geheugenarchief.

In The Body Imitates the Landscape kunnen jonge, oude, dove en horende bezoekers gezamenlijk het plezier ervaren van het fysiek luisteren naar muziek in een digitale oase van geluid.

Adi Hollander, exhbition The other abilities, Amsterdam 2019. Image Ilya Rabinovich

Het voelen van muziek
Geïnspireerd door het Japanse boek Karada van Michitaro Tada, over de ‘leer van het lichaam’, vertaalde kunstenaar Adi Hollander het boek van een tekstuele ervaring naar een zintuiglijke: “Ieder horend en niet -horend persoon kan muziek ervaren met zijn of haar lichaam, maar horende mensen schenken vaak geen aandacht aan de tactiele sensaties van trillingen. Mijn eigen ‘beperkingen’ in ogenschouw nemend, creëerde ik een interactief kunstwerk dat de stoffelijkheid van geluid onderstreept.”

Rusten op Trillingen
Het publiek ligt op speciaal ontworpen waterbedden die zijn uitgerust met 180 speakers. De ruimte is ingericht als een Japanse tuin. Rimpelingen van geluid komen hoorbaar, voelbaar en zichtbaar uit de vibrerende modules. Door niet alleen te luisteren met onze oren, maar vooral te voelen, ervaart de bezoeker een bijzondere relatie met het object en de muziek, zoals twee mensen dat voelen als ze een geheim delen.

Fluisterende muziek
Componist Claudio F. Baroni componeerde een stuk voor het MAZE ensemble, waarin fluisterende stemmen muziek worden en zo de intieme relatie relatie tussen publiek, geluid en object blootleggen. De compositie onthuld de verborgen harmonie die voorkomt in normale spraak, balancerend tussen de stroom van fluisteringen en de uitgestrekte harmonieën die blootgelegd worden door het ensemble. Het script is gebaseerd op citaten uit Michitaro Tada’s boek.
Dit ingetogen doch aansprekende kunstwerk, spreekt het ‘lichaam’ aan als een archief van gebeurtenissen via geluid, tekst, gebaren, bewegingen en ruimte.

Website: http://www.claudiofbaroni.net and http://thebody.aholl-studio.org/

Overige Data 2019/2020

CD Release, UNSOUNDS record label
Muziek CD: online beschikbaar Oktober 2019
Dutch Design Week 2019, Embassy of Health, Klokgebouw, Eindhoven
Preview Installatie: Oktober 19-27
November Music 2019, Willem Twee, ’s-Hertogenbosch
Installatie: November 1-10
November Music 2019, Willem Twee, ’s-Hertogenbosch

Live Concerten van het MAZE Ensemble: Zaterdag 9 November, 16:00 en 19:00
Sencity 2020, TivoliVredenburg, Utrecht
Installatie: Maart 28 2020
Meer data in 2020 door heel Nederland volgen.

The Body Imitates the Landscape
Geluidsinstallatie en Live Concert
voor waterbedden, transducer luidsprekers, projecties, opnames, elektronica en ensemble.

Kunstwerk en Concept: Adi Hollander
Compositie: Claudio F. Baroni
Uitvoerders/Opname: MAZE Ensemble [Anne La Berge | dwarsfluit, Dario Calderone | contrabas, Gareth Davis | basklarinet, Reinier van Houdt | keyboards, Wiek Hijmans | elektrische gitaar] met Enric Monfort | slagwerk

Bio’s

Kunstenaar Adi Hollander is mede-oprichter van het kunstenaarsinitiatief Public Space With a Roof, en heeft een masteropleiding afgerond in Kunst, Cultuur en Techniek aan MIT (Verenigde Staten). In haar werken, die bestaan uit installaties afgestemd op de locaties, probeert ze ontmoetingen te inspireren rondom haar fascinatie voor het concept tijd in het domein van architectuur, en speelt ze met de vraag hoe vorm en structuur toeschouwers in staat stellen om hun omgeving mede te vorm te geven. Haar projecten zijn een poging om complexe zintuiglijke belevingen te belichamen, als een alternatieve vorm van kennis van onze zintuigen en hoe we de wereld om ons heen beleven.

Het werk van componist Claudio F. Baroni kan omschreven worden als een systematisch benadering van het onderzoek naar de aard van geluid en het verstrijken van tijd. Hij heeft opdrachten van talloze internationaal gerenommeerde ensembles gekregen, waaronder Slagwerkgroep Den Haag,VocaalLab, Asko Kamerkoor, Nieuw Ensemble, Arditti en Prometeo strijkkwartetten. Baroni woont in Amsterdam, en studeerde Compositie aan de Royal Conservatory in The Hague, Nederland onder Gilius van Bergeijk, Clarence Barlow, Martijn Padding en Louis Andriessen.

Sponsors: Dit project werd mede mogelijk gemaakt door: Mondriaan Fonds, Fonds Podium Kunsten, Amsterdam Fonds voor de Kunst, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Prins Bernhard Cultuurfonds: Tijl Fonds én afdeling Noord Holland, Stichting Stokroos, Sound Imports, Jalpath, The Adography, Addon, Agastya Buoyant, CAMIT grant, en The MIT program in Art Culture and Technology project grant.

The Glass House