Zone2Source heeft Irene Fortuyn uitgenodigd een vervolg te geven aan de onderzoekstentoonstelling De Tuin en de Tuinman die in 2016-2017 plaats vond. Gedurende het gehele jaar 2019 was het Amstelpark het terrein voor proeftuinprojecten en experimenten om met de tuinmannen en het publiek de mogelijkheden van een collectieve betrokkenheid en nieuwe vormen van parkbeheer te onderzoeken. De resultaten daarvan worden tussen 15 en 23 februari getoond in Het Glazen Huis.
Met de bevindingen uit het parkonderzoek van het Amstelpark als basis nodigde Zone2Source kunstenaar Irene Fortuyn en haar stichting KETTER&Co uit voor een pilot als kunstenaar in residentie van het Amstelpark. Gedurende het gehele jaar 2019 was het Amstelpark het terrein voor proeftuin projecten en experimenten om met de tuinmannen en het publiek de mogelijkheden van een collectieve betrokkenheid en nieuwe vormen van parkbeheer te onderzoeken. Vanaf de start nodigden we iedereen uit om mee te denken en doen om te ontdekken hoe het Amstelpark onderhouden en beheerd wordt.
Van 15 tot 23 februari 2020 tentoonstelling over Tuinbazen
Op 7 november 2019 vindt tussen 15:00 en 17:00 een Parkdialoog plaats. We nodigen buurtbewoners, tuinmannen, ecologen, academici, beleidsmakers uit om te praten over gezamenlijk beheer van het park.
Lees meer
Op 1 September 2019 tijdens het Zomerfeest Amstelpark zijn de Tuinbazen van 12:00 tot 17:00 uur aanwezig met diverse activiteiten waarin ze bezoekers actief betrekken bij het onderhoud van het park. In oktober en november vinden de Bezemdialogen plaats waarin we betrokkenen en beleidsmakers van het park uitnodigen mee te denken over nieuwe verbeeldingen van onderhoud en gemeenschappelijkheid van stadsparken.
Foto’s door Jan Steenman
Tuinbazen is een meerjarig project waarin de parken van Amsterdam onderzocht en in kaart gebracht worden. Wat is de aard en cultuur van de Amsterdamse parken? Wie gebruikt ze en waarvoor worden ze gebruikt ? En door wie en hoe wordt er voor de parken gezorgd? En hoe zichtbaar is de tuinman/vrouw voor de parkbezoeker? Dit zijn enkele van de vragen die leidend zijn in Tuinbazen.
Het Amstelpark wordt het komende jaar een proeftuin van dit onderzoek. De eerste stap is het zichtbaar maken van het onderhoud in het park wat doorgaans weinig inzichtelijk is voor de parkbezoeker. Hoe kan het onderhoud en beheer van het park onder de aandacht gebracht worden? Wat gebeurt er eigenlijk in een park in de verschillende maanden en seizoenen en wie zijn de mensen die er zorg voor dragen?
De centrale figuur in het project is de tuinman/vrouw, de verzorger van de parken die doorgaans weinig contact heeft met de parkgebruiker. Maar ook zit hij/zij zelden aan tafel als er beslissingen over het park genomen moeten worden, al is de tuinbaas degene die er dagelijks zorg voor draagt. Zeker nu steeds meer mensen van jong tot oud geïnteresseerd zijn in duurzaamheid, groen en tuinieren, kunnen we wellicht geheel anders gaan nadenken over de rol van de tuinbaas en de betekenis van de parken voor de stad. Kan de tuinbaas bijvoorbeeld ingezet worden als educator? Hoe kan hij met zijn kennis en passie de spil worden in het activeren van een gemeenschappelijke betrokkenheid, het inspireren van de zorg voor groen en de diversiteit van parken?
Ketter&Co streeft ernaar tuinbazen, gebruikers en beleidsmakers nauwer bij elkaar te betrekken om meer horizontale vormen van beheer te vormen, om zo de kwaliteit van de Amsterdamse parken te bevorderden. Dit wordt gedaan door parkonderzoek naar het gebruik van en de zorg voor de parken, naar de kleuren, geuren, materialen, flora en fauna, activiteiten, talen, afval, manier van communiceren en de feesten in het park.
Wat nog komen gaat!
Volg onze Social Media om op de hoogte te blijven van alle activiteiten van de Tuinbazen!
Website Ketter&Co
Het Glazen Huis