proeftuin voor kunst & ecologie
MAP
tentoonstelling
2019-2020

Tuinbazen en het ontwikkelen van de meent (2019-2020)

Irene Fortuyn

Zone2Source heeft Irene Fortuyn uitgenodigd een vervolg te geven aan de onderzoekstentoonstelling De Tuin en de Tuinman die in 2016-2017 plaats vond. Gedurende het gehele jaar 2019 was het Amstelpark het terrein voor proeftuinprojecten en experimenten om met de tuinmannen en het publiek de mogelijkheden van een collectieve betrokkenheid en nieuwe vormen van parkbeheer te onderzoeken. De resultaten daarvan worden tussen 15 en 23 februari getoond in Het Glazen Huis.
Met de bevindingen uit het parkonderzoek van het Amstelpark  als basis nodigde Zone2Source kunstenaar Irene Fortuyn en haar stichting KETTER&Co uit voor een pilot  als kunstenaar in residentie van het Amstelpark. Gedurende het gehele jaar 2019 was het Amstelpark het terrein voor proeftuin projecten en experimenten om met de tuinmannen en het publiek de mogelijkheden van een collectieve betrokkenheid en nieuwe vormen van parkbeheer te onderzoeken. Vanaf de start nodigden we iedereen uit om mee te denken en doen om te ontdekken hoe het Amstelpark onderhouden en beheerd wordt.

Programma 2019 – 2020

Van 15 tot 23 februari 2020 tentoonstelling over Tuinbazen
Op 7 november 2019 vindt tussen 15:00 en 17:00 een Parkdialoog plaats. We nodigen buurtbewoners, tuinmannen, ecologen, academici, beleidsmakers uit om te praten over gezamenlijk beheer van het park.
Lees meer
Op 1 September 2019 tijdens het Zomerfeest Amstelpark zijn de Tuinbazen van 12:00 tot 17:00 uur aanwezig met diverse activiteiten waarin ze bezoekers actief betrekken bij het onderhoud van het park. In oktober en november vinden de Bezemdialogen plaats waarin we betrokkenen en beleidsmakers van het park uitnodigen mee te denken over nieuwe verbeeldingen van onderhoud en gemeenschappelijkheid van stadsparken.

Foto’s door Jan Steenman

Meer over Tuinbazen

Tuinbazen is een meerjarig project waarin de parken van Amsterdam onderzocht en in kaart gebracht worden. Wat is de aard en cultuur van de Amsterdamse parken? Wie gebruikt ze en waarvoor worden ze gebruikt ? En door wie en hoe wordt er voor de parken gezorgd? En hoe zichtbaar is de tuinman/vrouw voor de parkbezoeker? Dit zijn enkele van de vragen die leidend zijn in Tuinbazen.
Het Amstelpark wordt het komende jaar een proeftuin  van dit onderzoek.  De eerste stap is het zichtbaar maken van het onderhoud in het park wat doorgaans weinig inzichtelijk is voor de parkbezoeker. Hoe kan het onderhoud en beheer van het park onder de aandacht gebracht worden? Wat gebeurt er eigenlijk in een park in de verschillende maanden en seizoenen en wie zijn de mensen die er zorg voor dragen?
De centrale figuur in het project is de tuinman/vrouw, de verzorger van de parken die doorgaans weinig contact heeft met de parkgebruiker. Maar ook zit hij/zij zelden aan tafel als er beslissingen over het park genomen moeten worden, al is de tuinbaas degene die er dagelijks zorg voor draagt. Zeker nu steeds meer mensen van jong tot oud geïnteresseerd zijn in duurzaamheid, groen en tuinieren, kunnen we wellicht geheel anders gaan nadenken over de rol van de tuinbaas en de betekenis van de parken voor de stad. Kan de tuinbaas bijvoorbeeld ingezet worden als educator? Hoe kan hij met zijn kennis en passie de spil worden in het activeren van een gemeenschappelijke betrokkenheid, het inspireren van de zorg voor groen en de diversiteit van parken?

Ketter&Co streeft ernaar tuinbazen, gebruikers en beleidsmakers nauwer bij elkaar te betrekken om meer horizontale vormen van beheer te vormen, om zo de kwaliteit van de Amsterdamse parken te bevorderden. Dit wordt gedaan door parkonderzoek naar het gebruik van en de zorg voor de parken, naar de kleuren, geuren, materialen, flora en fauna, activiteiten, talen, afval, manier van communiceren en de feesten in het park.

In 2019 zijn is in het Amstelpark de volgende activiteiten uitgevoerd:

 • Onderhoudskalender AmstelparkEen maandelijkse kalender van de onderhoudsactiviteiten die in het Amstelpark uitgevoerd worden. Deze zal op de grond bij de ingang van het park met kalk weergegeven worden met verwijzingen naar de specifieke locaties in het park om op deze manier de onderhoudswerkzaamheden voor de gebruikers zichtbaar te maken.

 

 • Bloemen voor de BurgemeesterElke maand wordt er een boeketje bloemen die die maand in de verschillende Amsterdamse parken groeien naar Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam gestuurd.

 

 • Afvalslinger

  samen met buurtbewoners worden slingers van afval gemaakt dat in het Amstelpark wordt gevonden.

 

 • Rozen SnoeienVrijwilligers snoeien samen met de Tuinbazen de rozen!

Wat nog komen gaat!

 • De Tuinbazen Karzal op gezette tijden in het park aanwezig zijn om de activiteiten aan te kondigen en om de parkbezoeker te informeren

 • Meedoe Agendasamen met de tuinmannen leren over het onderhoud van het park.

 

 • Rododendrons snoeienIn juni worden opgeroepen mee te helpen met het snoeien in de rododendron vallei, ooit een van de hoogtepunten van de Floriade en nog steeds een feest voor het oog, zodat ze een tweede bloeiperiode zullen beleven.

 • Park onderzoekskaarthet Amstelpark wordt in kaart gebracht.

 

 • Schoonmaakfestival

 

 • Peukjes verzamelen campagne

 

 • Nachtwandelingen

 

 • BezemdialogenEr worden Bezemdialogen georganiseerd waarin we gezamenlijk met tuinbazen, beleidsmakers, buurtbewoners, parkbezoekers, academici, kunstenaars en anderen de vragen die het onderzoek in de parken oproept zullen bespreken. De dialogen worden gevoerd volgens de Socratische gespreksmethode van filosoof Humberto Schwab.

 

 • AmstelparkpodcastEen parkpublicatie en tentoonstelling met daarin de uitkomst van de onderzoeken

Volg onze Social Media om op de hoogte te blijven van alle activiteiten van de Tuinbazen!
Website Ketter&Co

Het Glazen Huis