platform for art, nature & technology
MAP
buitenwerk
vanaf april 2022 - heden
een twee-jarig lopend project

Schaduwtuin

Onkruidenier

Vanaf april 2022 werkt De Onkruidenier (bestaande uit Ronald Boer, Jonmar van Vlijmen en Rosanne van Wijk) aan de ontwikkeling van een Shadow Garden in de ommuurde Belgische Kloostertuin – in het kader van de Vrije Ruimte regeling  van Gemeente Amsterdam aan ons toevertrouwd – in het Amstelpark. In samenwerking met Zone2Source, omwonenden en andere geïnteresseerden gaan zij onderzoek en artistieke experimenten doen met deze ommuurde tuin en de rest van het park als proeftuin. Werkend aan een speculatieve taxonomie, waarbij ze meer relationele classificatiesystemen in beeld brengen, zullen ze onderzoeken hoe alternatieve natuur-cultuurverhalen kunnen leiden tot nieuwe praktijken van zorg.

Nieuwe verbindingen tussen planten, mens en natuur in de stad zullen parkbezoekers een totaal andere beleving geven van wat stedelijke natuur kan zijn en hoe we onze steden in de toekomst vormgeven. Het doel is om te zoeken naar nieuwe vormen van presentatie door verborgen verhalen uit het park te ontwikkelen – gericht op diverse culturele connecties met planten – en deze te delen met een multiculturele en multispecies gemeenschap.

Er zullen publieksevenementen plaats vinden om samen nieuwe natuur-cultuur verhalen te vertellen en na te denken over onze relaties tot planten en tuinieren. Iedere woensdagochtend tussen 10.00 en 12.00 is het collectief in de tuin aan het werk en nodigt zij bezoekers uit om langs te komen.

De Shaduwtuin is een twee-jarig lopend project dat van start gaat tijdens de Shadow Floriade als onderdeel van Our Living Soil.

Foto: Het Belgisch paviljoen tijdens de Floriade 1972. Foto collectie Noord Hollands Archief.

SchaduwTuin in de ommuurde Belgische Kloostertuin