proeftuin voor kunst & ecologie
MAP
buitenwerk
doorlopend
buitenwerk

Secret Garden

Justin Bennett

Secret Garden van Justin Bennett laat de luisteraar het Amstelpark anders ervaren. Met een smartphone en koptelefoon is Secret Garden te volgen na het downloaden van de Echoes app. Deze geluidsculptuur is op meerdere plekken in het park te beluisteren. De eerste versie lanceerde Justin in 2014. In 2020 maakte Justin een aangepaste versie van Secret Garden als onderdeel van de tentoonstelling Mind Your Step in 2020. Download Secret Garden instructies (pdf)

Geluiden van het Amstelpark

Secret Garden is een geluidswerk op locatie dat bestaat uit een virtuele laag van geluid die opgelegd wordt aan het Amstelpark. Bezoekers met een smartphone kunnen door het park lopen en horen een compositie op hun kop telefoons die afhankelijk van de locatie veranderd. De geluiden zijn allen opgenomen in het Amstel park, maar het zijn geen geluiden die je normaal met je oren kunt horen: geluiden van de binnenkant van de bomen, de vibraties van tropische planten in de wind, ultrasonische geluiden van insecten en vogels, lage trillingen die de wortels van bomen laten trillen, de resonanties van pijpleidingen, riet, stengels, planten potten en glas. De geluiden worden over vele weken opgenomen in diverse weerscondities.
In de studio werden deze geluidssignalen, processen en vibraties van het park die zich normaal buiten of aan de grenzen van ons gehoor afspelen, hoorbaar gemaakt. Al deze geluiden zijn gebruikt om een compositie te maken die de waarneming van de park luisteraar subtiel veranderd: wat we ervaren is een parallel, geheim geluid van het park. De compositie werd over het park gekarteerd in een sound-mapping software ontwikkeld door de Duitse geluidsprogrammeur Udo Noll. Diverse lagen geluid kunnen gekoppeld worden aan verschillende gebieden in het park met geluidsgebeurtenissen gekoppeld aan specifieke locaties.

Justin Bennett

Justin Bennett werkt met geluid en visuele media. Het alledaagse geluid van onze stedelijke omgeving staat centraal in zijn werk evenals een proces georiënteerde benadering en interesse in de elasticiteit van het concept van ruimte. Hij gebruikt veld opnamen als een techniek om plekken in kaart te brengen. Bennett produceert veld opnamen, tekeningen, performances, installaties, foto´s, video’s en essays. Recentelijk concentreert zijn werk zich op stedelijke ontwikkeling, technologische vooruitgang, de relatie tussen architectuur en geluid en eco akoestiek in stedelijke omgevingen.
Justin Bennett Secret Garden

Eerdere versie van Secret Garden

In 2014 werd Secret Garden voor het eerst gelanceerd in het Amstelpark, toen alleen nog via Android, en was te downloaden via de site van Justin. Ter gelegenheid van Mind Your Step is Secret Garden in 2020 opnieuw geactiveerd en ook geschikt gemaakt voor de iPhone. Door gebruik van een app en koptelefoon zijn luisteraars vrij om de verborgen lagen van geluid van het Amstelpark te ervaren. De geluiden zijn allen op locatie opgenomen met gebruik van een brede diversiteit aan technieken die de grenzen van hoorbaarheid onderzoeken. Vibraties in planten en bomen, verborgen echoes en de roep van onderwater insecten vormen de soundtrack van de wandeling.

Secret Garden is ontwikkeld in samenwerking met Zone2Source, internationaal podium voor kunst, natuur & technologie in het Amstelpark, Amsterdam. Zone2Source wil het Amstelpark de komende jaren ontwikkelen tot een park voor kunst en ecologie en een proeftuin voor het Chtuluceen, waarin we de verstrengeling van mens en natuur oefenen. Andere werken die bezoekers het Amstelpark anders laten ervaren zijn Floriade Fluisteringen van KCCM, Plantsoensociologie van de Onkruidenier, BuzzBench van AnneMarie van Splunter, Odoshi Cloud Sequence van Ronald van der Meijs, PIT Portaal van Karin van Dam en de geluidswandeling Audio Dérives van Esther Hoovers.
Bekijk alle werken op de Amstelpark kunstkaart

Instructies bij Secret Garden in 2020

Download Secret Garden instructies (pdf)

De kaart die verscheen bij Secret Garden in 2014