proeftuin voor kunst & ecologie
MAP
event
09th of September 2021
Event

Boekpresentatie Levensvormen van Lex ter Braak

Lex ter Braak

9 september 17.00
Zone2Source, Orangerie Amstelpark

Op donderdag 9 september presenteert Lex ter Braak zijn boek Levensvormen, uitgegeven door Van Oorschot, in de Orangerie van het Amstelpark. Het boek zal tot spreken worden gebracht door dichter K.Michel en romanschrijver Gustaaf Peek met het voorlezen van een korte passage naar eigen keus. Hopelijk is het mooi weer met zacht licht in de kas en het gras.
De presentatie is een samenwerking tussen uitgever Van Oorschot en Zone2Source, de kunstinstelling met (in de woorden van Lex zelf) een eigenzinnig programma voor Het Glazen Huis en de Orangerie in het park. De boekpresentatie is tevens de start van een korte werkperiode van Lex in de Orangerie als artist-in-residence.
Lex ter Braak heet iedereen van harte welkom, toegang vrij.
Over Levensvormen
Levensvormen is een sprankelende fragmentatiebom van verhalen, een boek dat zich niet in één hokje laat onderbrengen. Een Duitse schrijver en een Nederlandse kunstenaar ontmoeten elkaar op hun beider zoektocht: hoe leg je de veranderlijke wereld vast in kunst? Als vanzelf begint er een intuïtieve en veelsoortige verzameling te groeien, variërend van bomen en bladeren tot foto’s, geschiedenissen, taal en poëzie. Het ‘verzamelen van de wereld’ zorgt voor een collectie persoonlijke, zeer uiteenlopende verhalen, fragmenten en vondsten, in ruig verband. Over de verloren tuinen van Heligan, de vleermuisbom die Japan op de knieën moest krijgen, over koning Midas en de eiken van Joseph Beuys, het verkennen van het onzichtbare en tochten van diepzee tot hooggebergte. Lex ter Braak wisselt in Levensvormen af tussen het feitelijke en dichterlijke, en laat zien dat de Nederlandse literatuur een schrijver rijker is.

Over Lex ter Braak

Lex ter Braak is kunstenaar, schrijver en voormalig directeur van de Jan van Eyck Academie in Maastricht. Daarvoor was hij directeur van het Fonds voor Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst in Amsterdam en de Vleeshal in Middelburg. Hij exposeerde begin 2020 met zijn tentoonstelling The Alphabet of Lost Order in Nieuw Dakota. Ter Braak schrijft regelmatig over literatuur en beeldende kunst.

The Orangerie