proeftuin voor kunst & ecologie
MAP
event
15 mei 2022
Event

Lezing: Groene Helden

Onderdeel 50 jaar Amstelpark, met Van Eesteren Museum

met kunstenaar Elmo Vermijs

Het Van Eesteren Museum schenkt dit jaar met het programma ‘Groene Helden’ aandacht aan mensen die zich inspannen voor het groen voor de stad en haar inwoners. In mei besteedt het museum met een ‘Van Eesteren Gesprek op locatie’ aandacht aan de historie en betekenis van het 50 jaar oude Amstelpark én aan het werk van kunstenaar Elmo Vermijs die aandacht vraagt voor urgente klimaatkwesties en het verhaal dat bomen kunnen vertellen.

Kunstenaar Elmo Vermijs zal deze zondagmiddag vertellen over het interdisciplinaire project Het Amstelpark – de bomen vertellen hun verhaal dat later dit jaar te zien zal zijn. Hiermee zal Vermijs in samenwerking met boombioloog dr. Ute Sass-Klaassen en milieujuristen Jessica den Outer en Jan van de Venis, onderzoeken hoe niet-menselijke entiteiten, zoals bomen, bossen en stadsparken, rechtspersonen kunnen worden en op welke manier deze nieuwe juridische status kan bijdragen aan een betere bescherming van groen. Dit wil Vermijs doen door middel van een speculatieve rechtszaak, waarin o.a. Schiphol Airport ter verantwoording wordt geroepen. Een van de grootste vervuilers uit de regio. Sass-Klaassen zal het project starten met een vergelijkend hout- en jaarringonderzoek, dat zich richt op boomgroei in het Amstelpark, in relatie tot klimaatverandering: want bomen zijn de stille getuigen van de opwarmende aarde en leggen deze veranderingen vast in hun jaarringen.

Na de lezing wandelen we samen door het Amstelpark en laat Vermijs o.a. de plek zien waar hij met geleende boomstammen van houtzagerij stadshout het Parlement van de Bomen zal bouwen. Deze ruimtelijke installatie zal het midden houden tussen een paviljoen en een rechtbank waar het publieksprogramma en de rechtszaak zullen plaatsvinden.

 

Praktisch

Datum: Zondag 15 mei 2022
Tijd: 15.00 – 16.00 uur, aansluitend wandeling 16.00-16.30
Locatie: Zone2Source, Amstelpark 4, 1083 HZ Amsterdam
Ticket: Reserveer hier uw ticket
Voertaal: Nederlands

orangerie

Orangerie