proeftuin voor kunst & ecologie
MAP
kunstenaarstuin
doorlopend

SchaduwTuin

De Onkruidenier

Vanaf april 2022 werkt de Onkruidenier (bestaande uit Ronald Boer, Jonmar van Vlijmen en Rosanne van Wijk) aan de ontwikkeling van een SchaduwTuin in de ommuurde Belgische Kloostertuin – in het kader van de Vrije Ruimte regeling  van Gemeente Amsterdam aan ons toevertrouwd – in het Amstelpark. In samenwerking met Zone2Source, omwonenden en andere geïnteresseerden gaan zij onderzoek en artistieke experimenten doen met deze ommuurde tuin en de rest van het park als proeftuin. Werkend aan een speculatief ecosysteem als kunstwerk waarbij ze meer relationele classificatiesystemen in beeld brengen, zullen ze onderzoeken hoe alternatieve natuur-cultuurverhalen kunnen leiden tot nieuwe praktijken van zorg. Dit doen ze onder de noemer Future Gardening.

Nieuwe verbindingen tussen planten, mens en natuur in de stad zullen parkbezoekers een totaal andere beleving geven van wat stedelijke natuur kan zijn en hoe we onze steden in de toekomst vormgeven. Het doel is om te zoeken naar nieuwe vormen van presentatie door verborgen verhalen uit het park te ontwikkelen – gericht op diverse culturele connecties met planten – en deze te delen met een multiculturele en multispecies gemeenschap.

Er zullen publieksevenementen plaats vinden om samen nieuwe natuur-cultuur verhalen te vertellen en na te denken over onze relaties tot planten en tuinieren.

De ShaduwTuin is een langdurig project dat in 2022 van start ging tijdens de Shadow Floriade als onderdeel van Our Living Soil.

Lees meer op onkruidenier.nl