proeftuin voor kunst & ecologie
MAP
kunstenaarstuin
doorlopend

SchaduwTuin

De Onkruidenier

De voormalige kloostertuin van het Belgisch Paviljoen opent, na tientallen jaren gesloten te zijn geweest, zijn deuren voor menselijke bezoekers. Sinds begin 2022 observeert de Onkruidenier het microklimaat van de tuin, verdiept zich in de geschiedenis ervan en de bijbehorende verwijzing naar de kloostertuintraditie. Het leren begrijpen van deze geschiedenis en de symboliek van de tuin kan de gelaagde betekenis ervan vertalen naar het hier en nu en de klimaatuitdagingen van onze tijd.

Future Gardening is een meerjarig thematisch project waarin een speculatief ecosysteem vanuit artistieke methodologieen ontwikkeld wordt rond meer relationele classificatiesystemen. Wat kan een tuin zijn in tijden van klimaatopwarming en wat is tuinieren als een interventie binnen praktijken van co-creatie met andere soorten levens? Gezamenlijk onderzoeken we hoe alternatieve natuur-cultuurverhalen kunnen leiden tot nieuwe praktijken van zorg tussen soorten.

De muren van de tuin zorgen voor een beschut microklimaat waarin je unieke interacties tussen planten, dieren, micro-organismen en de bodem kunt observeren. Je vindt er warmteminnende planten die door vreemde winden zijn binnengewaaid en hun toevlucht hebben gevonden in de warmte en bescherming die de muren bieden. Omdat de poort zo lang gesloten is geweest, zijn er hoeken van de tuin die menselijke interactie wantrouwen en andere plekken die ons nodig hebben om in te grijpen. Dit maakt de tuin een interessante proeftuin om te leren over het vermogen van de stadsnatuur om met hitte en klimaatverandering om te gaan. En onze plaats daarin in twijfel te trekken… In de Shadow Garden bewegen we ons als mensen in de schaduw van planten, organismen, bodem en aardsystemen. We verdiepen ons in verborgen kennis die daardoor aan het licht komt. Hoezeer hebben ze ons nodig? Hoe kan de tuin een plek zijn waar mensen hun band met hun omgeving opnieuw kunnen vormgeven?

In het kader van de Vrije Ruimte Regeling van de gemeente Amsterdam is de ommuurde Belgische kloostertuin langdurig beschikbaar gesteld aan kunstenaarscollectief de Onkruidenier in samenwerking met Zone2Source.  
Kunstenaars collectief de Onkruidenier zien zichzelf als ecosysteem futuristen, met hun werkpraktijk ontwikkelen ze scenario’s om te leren meebewegen met de veranderingen van onze leefomgeving. Meer informatie over hun werk www.onkruidenier.nl