proeftuin voor kunst & ecologie
MAP
MAP

Locaties

Het Glazen Huis

Orangerie

Rietveld paviljoen

Belgische Kloostertuin

Kunstwerken buiten

Floriade Fluisteringen – KCCM (Krijn Christiaansen en Cathelijne Montens)

Vier hoorspelen op locatie over de geschiedenis van het Amstelpark verteld vanuit het perspectief van vier planten. Scan met een smartphone de QR-code op de luisterstoel en beluister op de
4 locaties.

De memoires van Lelie Gracia en de Japanse Duizendknoop

Een monoloog van de Venijnboom

De getuigenis van Buxus

De elegie van de Treurbeuk

Laid Back – Kevin van Braak

Rond het Rietveld Huis liggen veelkleurige zitelementen van 100% gerecycled materiaal, die in vorm en functie verwijzen naar de jaren zeventig en de opzet van de Floriade.

Audio Dérives – Esther Hovers

Deze audio-wandeling verbindt het Amstelpark met de Zuidas en laat de wandelende luisteraar anders kijken naar de gecontroleerde stedelijke ervaring. Scan de QR-code op de poster voor het Glazen Huis en loop in circa 30 minuten naar de Zuidas.

Journey to Meet Star-Gazers – Chikako Watanabe

Installatie waarin de kunstenaar oude verhalen van de rivier de Amstel, Amsterdam en Japan samenweeft.

Secret Garden – Justin Bennett

Beluister geluiden die we normaal niet kunnen horen van bomen en planten op de plek waar ze opgenomen zijn. Secret Garden verandert op een subtiele manier je ervaring van het Amstelpark. (Smartphone + koptelefoon aanbevolen, scan QR-code om te downloaden, geen specifiek startpunt, werkt overal in het park.)

Rhizotrons – Debra Solomon

Rhizotrons bevatten levende bodem en planten die het mensen mogelijk maken om de ërhizosphereí te ervaren en observeren ñ het wortel gebied van een stedelijke bodem omgeving en het deel van de aarde onder onze voeten die het meest rijk aan leven is.

 

Huiswandelingen – Mariken Overdijk

Dagelijks te beluisteren audiowerk met flarden van een wandeling op papier. Neem plaats aan het tafeltje acher het Glazen Huis en laat je door de stemmen leiden.

Plantsoensociologie – De Onkruidenier

Boompjes die jarenlang met het maaiveld kort zijn gehouden, zijn terug geplaatst op keramische schalen door hun oospronkelijke locatie in de Heemtuin. De installatie reflecteert op dit onbedoelde natuur-cultuur landschap.

Contemplatorium: area for unknown rituals – Rob Sweere

Dit werk, dat een combinatie tussen sculptuur, landschapsvormgeving en ervaringskunst is,  laat het publiek zelf uitvinden hoe ze het willen gebruiken om persoonlijke en nog onbekende rituelen te laten plaatsvinden in verbinding met de natuurlijke elementen.

 

Camera Obscura – Rick Abelen

Betreed dit kunstwerk in de vorm van een vouwcamera en zie de wereld op zijn kop, zodat je na afloop het Amstelpark net even anders ervaart.

De SchaduwTuin – De Onkruidenier

Kunstenaarscollectief De Onkruidenier ontwikkelt de voormalige Belgische kloostertuin tot kunstenaarstuin waar publieksevenementen plaats vinden om samen nieuwe natuur-cultuur verhalen te vertellen en na te denken over onze relaties tot planten en tuinieren. Regelmatig zijn Onkruideniers op woensdagochtend tussen 10.00 en 12.00 in de tuin aan het werk en tijdens events nodigt zij bezoekers uit om langs te komen.