proeftuin voor kunst & ecologie
MAP
parkstudio
21 June 2014 – 24 August 2014
Residence

De Theemachine

Nienke Sybrandy, Sander Boeijink & Jeroen Wand

De Orangerie, 21 juni – 24 augustus 2014
De Theemachine is een kunstproject van het artiestencollectief Grondvormen. Zij zullen zich deze zomer nestellen in de Orangerie als onderdeel van de open park studio van Zone2Source.

 

Grondvormen realiseert een grote mythische installatie waarbij nieuwe en eerder gerealiseerde laboratoriuminstallaties aan elkaar gekoppeld worden tot een ultieme thee brouwerij. De Orangerie in het Amstelpark wordt het centrale brouwpunt. De Thee Machine is een installatie van planten, glazen, volumes en vreemdsoortige objecten dat de impressie geeft van een laboratorium. De bijna onnavolgbare wirwar van buizen, slangen, laboratorium glas en planten wekt verwondering op en daagt het publiek uit te kijken en te ontdekken hoe de machine werkt, waar de grondstoffen vandaan komen en hoe er thee uitkomt. Tijdens de tentoonstelling worden thee ceremonies georganiseerd. Onderdeel van de thee ceremonies is een wildpluk wandeling waarin het publiek het park verkend om de ingrediënten voor thee te verzamelen. Thee vormt hier de materie voor een onderzoek in de verbinding tussen natuurlijke en culturele betekenissen.

Over de kunstenaars
Grondvormen is een samenwerkingsverband tussen Nienke Sybrandy, Sander Boeijink en Jeroen Wand, dat tijdens hun opleiding op het Sandberg Instituut een aanvang nam. Door zich het botanische werkveld eigen te maken, is Grondvormen een platform voor de inherente esthetiek van de natuur waarbij eigenaardigheden en absurdisme niet uit de weg worden gegaan. Ook de cultuurhistorische betekenissen van de gebruikte flora en objecten worden onder de loep genomen en kenbaar gemaakt om hiermee verschillende wereldbeelden naast elkaar te kunnen zetten en te vergelijken.

 

orangerie

Orangerie