proeftuin voor kunst & ecologie
MAP
parkstudio
17 - 27 juni 2024
Park Studio

Nabijheid

Jacqueline Heerema

Voor twee weken is Jacqueline Heerema artist-in-residence in de Park Studio (Orangerie). Kom langs op 26 juni tussen 15:00 en 19:00, of maak een afspraak om haar huidige project te bekijken.

Park Studio de Orangerie faciliteert zinnebeeldige ontmoetingen tussen porselein en levend botanisch erfgoed. Kunstenaar Jacqueline Heerema daagt ons voorstellingsvermogen uit om een meer affectief, zinnelijk wereldbeeld te creëren. Als een oefening in vooruitzien van een toekomstig klimaat nodigt Jacqueline publiek uit om deel te worden van het ontstaan van een sporenfossiel: een materiële getuigenis van de versteende beweging van een levend of stervend organisme. Verwondering en bewondering voor de generatieve en transformerende krachten van de natuur zijn leidend voor dit onderzoek naar de schoonheid van aardse kwetsbaarheid en vergankelijkheid. Een project op het raakvlak van kunst met geologie en archeologie voor onbekend toekomstig nageslacht.

Jacqueline continueert tijdens deze 2e residentie in de Park Studio een artistiek onderzoek dat ze eerder op uitnodiging van Zone2Source begon naar Land in wording, een plek in het Amstelpark waar, zoals de kaart van het Amstelpark ons vertelt, de originele bodem van voor de Floriade (1972) nog zou bestaan. In 2019 deed Jacqueline als onderdeel van haar deelname aan Exploded View in aanwezigheid van publiek en genodigden met een geoloog een 10 meter diepe boring naar een tijdsdiepte van ca. 6000 jaar en nodigde een klimaatwetenschapper, een filosoof en historicus uit om verhalen te delen over de aardlagen die een archief van duizenden jaren beslaat. Sindsdien is Jacqueline de hoeder van dit ondergrondse levende klimaatarchief en werkt aan een serie projecten, tentoonstellingen en publieke interventies over zinnelijkheid, tastzin, kwetsbaarheid en vergankelijkheid als voorafspiegeling van een toekomstig klimaat.

Eerdere projecten bij Zone2Source zijn Onland (2019), Adem van de bodem(s) (2020), aardtijd (2021), Dagzomen (2022), It’s a love story: Aardse Herkomst | Voorouderlijke Intimiteit (2022). Sinds 2000 onderzoekt ze de reikwijdte van circulaire conceptuele keramiek en is met regelmaat artist-in-resident (EKWC, Het Europees Keramisch Werkcentrum in 2020; EKWC 2021; Cascadas Artspace Barcelona 2022; ClayKitchen Portugal 2023).

orangerie

Park Studio (de Orangerie)