proeftuin voor kunst & ecologie
MAP
tentoonstelling
30 juni - 15 september 2024
Tentoonstelling

Between No Longer and Not Yet

Xandra van der Eijk

foto’s: Thomas Lenden

Deze zomer nodigt Zone2Source kunstenaar Xandra van der Eijk uit voor een onderzoekstentoonstelling in het Glazen Huis waarin ze bestaand en nieuw werk presenteert terwijl ze onderzoekt uitvoert rondom het Amstelpark en de rivier de Amstel.

Het Amstelpark ligt direct aan de Amstel, een restant van een noordelijke arm van de Rijndelta. Ooit was het een drassig stukje estuarium, maar nu vormt het een hoog liggend, ingedamd water zonder duidelijk begin en zonder duidelijk eind, die met behulp van technologie alle richtingen op kan stromen. Het Amstelpark ligt precies op de grens tot waar de laatste ijskap reikte die de koers van de Rijn veranderde van een noordelijke stroming naar een westelijke, zoals we deze nu kennen.

Voor haar solotentoonstelling Between No Longer and Not Yet zet Van der Eijk artistieke methodes in om het riviersysteem van de Rijndelta beter te leren begrijpen. Veld- en archiefonderzoek, materiaalexperimenten en technologische bemiddeling vormen de handvatten om naar de rivier te luisteren. Xandra’s artistieke praktijk is een poging tot co-creatie met de rivier, waarin ze samenwerkt met het sediment, water, oeverplanten, zaden, stenen en andere actoren om vanuit artistieke kennis nader tot de rivier te komen als levend lichaam.

Between No Longer and Not Yet is onderdeel van een serie soloprojecten waarbij Zone2Source kunstenaars uitnodigt de tentoonstelling en het park in te zetten als levend laboratorium voor co-creatie en collectief onderzoek met menselijke en anders dan menselijke actoren van het Amstelpark. Hierbij wordt het publiek niet alleen deelgenoot van de resultaten maar neemt ook in diverse programma’s deel aan de artistieke processen van de kunstenaar.

Xandra van der Eijk is een Nederlandse kunstenaar, onderzoeker en educator. Haar praktijk is gesitueerd in ecologische kunst en eco-kritiek, met als primaire interesse hoe evolutionaire processen worden beïnvloed door de technosfeer. Ze ontwikkelt methodes voor ‘attunement’, waarbij artistieke interactie met locatie-specifieke materialiteit ingezet wordt om nader tot de genetwerkte en gesitueerde levens van ecosystemen te komen.

Between No Longer and Not Yet is te zien van 30 juni t/m 15 september, 2024.
De opening vindt plaats op zondag 30 juni om 15:00-17:00 uur.