proeftuin voor kunst & ecologie
MAP
tentoonstelling
13 december 2015 - 16 februari 2016
Tentoonstelling

Entropical

Debra Solomon & Jaromil Roio

Urbaniahoeve, Social Design Lab voor Stadslandbouw legt eetbare landschappen aan in de openbare ruimte en transformeert stedelijk ‘kijkgroen’ door ecologisch eetbaar groen. Met kleinschalige stadslandbouwprojecten leggen ze de kiem voor een eetbare infrastructuur als integraal onderdeel van de stad. Voor het Amstelpark ontwikkelde Urbaniahoeve het project Entropical in samenwerking met Jaromil Roio van Dyne.org, een organisatie die zich richt op onderzoek en ontwikkeling van open source software.

Entropical is een onderzoeksproject dat gestart is in 2015, het internationale jaar van de bodem. Deze eerste presentatie van Entropical bestaat uit vier kunstwerken waarin de waarde en dynamiek van de uitwisseling van materialen in de biologische wereld afgezet worden tegenover de abstracte waarde van algoritmes en computerberekeningen. Hoe kunnen we in een tijd waarin intensieve computatie veel meer gewaardeerd wordt dan ecologische herstel deze waardesystemen in een direct productief verband brengen? Hoe kan bijvoorbeeld een Bitcoin de rhizosfeer, de aardlaag rond de plantenwortels, beïnvloeden?

Een van de kunstwerken bestaat uit een tweedelige installatie opgebouwd uit mycelium en silicium. Het netwerk van schimmeldraden wordt ter plekke gekweekt. De nodige warmte hiervoor wordt voortgebracht door een computer welke blockchains produceert, de technologie achter het mijnen van cryptografische muntsoorten zoals Bitcoins. De proteïnerijke mycelium matten die onstaan zullen later gebruikt worden om onze arme stedelijke grond te enten met fungi om een robuust bodem ecosysteem te initiëren. In de voorruimte van het Glazen Huis brengen typografische werken en zeefdrukken natuurlijke processen in verband met netwerk architectuur.

Entropical speelt met het begrip ‘entropie’, de tweede wet van de thermodynamica, een toestand van voortdurende transformatie waarbij materiaal en energie worden omgezet, maar is ook een term in de cryptografie, die duidt op algoritmische processen en abstracte informatie. Entropical werpt de vraag op hoe nieuwe kringlopen te genereren, en doet een voorzet om verschillende vormen van waardecreatie op elkaar te betrekken.

In de loop van de tentoonstellingsperiode zal Entropical een soort tempeh mat gaan vormen: mycelium draden verbinden karton en houtsnippers in een stevig geheel dat sporen van fungi bevat. Op de laatste dag van de tentoonstelling worden stadslandbouwers en andere geïnteresseerden uitgenodigd om de tempeh matten op te halen ter verbetering van de stedelijke bodemvruchtbaarheid in een feestelijk ritueel.