proeftuin voor kunst & ecologie
MAP
event
Zondag 14 februari, 16:00 – 18:00 uur
Event

Values and Yields

Discussion on ecosystems and financial exchange

Debra Solomon en Jaromil Roio

With: Stacy Herbert (Russia TV co-host, Financial War Report), Ron Peperkamp (Oprichter Kunst Reserve Bank) Josephine Bosma (Net.art critica en historica), Merijn Oudenampsen (Socioloog, Universiteit Tilburg), Koert van Mensvoort (Kunstenaar en Artistiek Directeur, Next Nature), in een panel geleid door Entropical kunstenaarsduo Debra Solomon en Jaromil Roio.

Vooraanstaande experts op het gebied van digitale kunst en de financiële sector nemen deel aan een panel discussie en gaan in op vragen die opgeworpen worden door Entropical, dat onder meer bestaat uit de installatie REALBOTANIK, waarin schimmels groeien met behulp van de restwarmte die geproduceerd wordt door een computer die BitCoins delft.

Entropical is een kunstzinnig onderzoek naar de waardebepaling van ecologie in een tijd waarin het draaien van computerprogramma’ s aanzienlijk meer waarde oplevert dan voedselproductie of ecologisch herstel. Wat is de logica achter deze marktgedreven toekenning van financiële waarden? Waarom is de transformatie van energie in digitale signalen veel waardevoller dan de productie van natuurlijke ecosystemen? Welke nieuwe stimuli voor omgevingen die ons leven ondersteunen kunnen we ons voorstellen, in een wereld waarin gebruikswaarde en ruilwaarde zo ver uit elkaar liggen?