proeftuin voor kunst & ecologie
MAP
tentoonstelling
1 februari 2022 — 27 februari 2022
Tentoonstelling

The Moles of Modernism

Sarah van Sonsbeeck

Het Glazen Huis | 1 – 27 februari 2022

Open dag 27 februari, 12.00 – 15.00 uur

Als onderdeel van ons Park Studio programma verwelkomt Zone2Source in februari 2022 Sarah van Sonsbeeck om een maand in het Glazen Huis te werken en onderzoek te doen naar het Amstelpark. In haar artistiek onderzoek zal Sarah een koppeling maken tussen het interieur van het Glazen Huis en de buitenomgeving. Het graslandschap dat rondom het Glazen Huis ligt is gevuld met molshopen, de kunstenaar zal een manier vinden om dit landschap door te trekken in het gebouw. De stelling van haar onderzoek luidt als volgt: “Als modernisme de poging is om de natuur onder controle te krijgen, zijn de mollen misschien de betere architecten, ook al zijn ze (bijna) blind.” Sarah’s werk wil zichzelf positioneren als startpunt om bezoekers aan het denken te zetten over mollen en modernisme.
“Bij mijn bezoek aan het Glazen Huis werd ik getroffen door zijn transparantie. Als architectuurstudent in Delft leerden we vroeger dat glas het summum was van het modernistische ideaal van de transparante overgang van het private naar het publieke en vice versa, van het verbinden van het individu met de wereld. Glas is echter een van de hardste en moeilijkste bouwmaterialen die we kennen, slechts (enigszins) doorzichtig voor de blik, maar het blokkeert alle andere zintuigen. Dit wordt briljant getoond in de film Playtime (1967) van Jacques Tati.” – Sarah van Sonsbeeck bij het zien van het Glazen Huis.
Zij zal over haar installatie spreken tijdens de open dag op 27 februari.

Over de kunstenaar
Sarah van Sonsbeeck (1976, Utrecht NL) is een beeldend kunstenaar die in haar werk veelal het begrip stilte onderzoekt. Ze studeerde architectuur aan de TU Delft (MA) en vervolgde haar kunstopleiding aan de Gerrit Rietveld Academie (BA). Van 2008 – 2009 had zij een residentie aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten, Amsterdam. Haar werk is tweezijdig: enerzijds probeert zij de privé-ruimte te definiëren, te verdedigen en uit te breiden; anderzijds onthult zij tegelijkertijd de onmogelijkheid en misschien zelfs de onwenselijkheid om zich volledig van de wereld af te sluiten. https://www.sarahvansonsbeeck.com/