platform for art, nature & technology
MAP
tentoonstelling
9 juli 2023 – 24 september 2023
Tentoonstelling

Tomorrow, and tomorrow, and tomorrow

Thomas Thwaites

'Tomorrow, and Tomorrow, and Tomorrow' by Thomas Thwaites. Photography: Marjolein Vinkenoog

Tomorrow, and tomorrow and tomorrow is de eerste uitgebreide solotentoonstelling van kunstenaar Thomas Thwaites – internationaal bekend van iconische werken zoals de Goatman: Taking a Holiday from being Human en The Toaster Project. Binnen een presentatie van bestaand werk zal Thomas Thwaites werken aan zijn nieuwste project: Harmless Car. Hij verandert Het Glazen Huis in een werkruimte waar hij samen met bezoekers zal speculeren over de (on)mogelijkheden van ‘ongevaarlijk’ design tijdens een residentie tussen 9 en 22 juli.

In de context van zijn meest opmerkelijke werken zal Thomas Thwaites tijdens een residentie van 9 t/m 22 juli in het Glazen Huis werken aan een nieuw project: Harmless Car. Dit concept is ontstaan tijdens Thwaites’ deelname aan de Machine Wilderness residenties in ARTIS Royal Zoo, die Zone2Source in het voorjaar van 2022 in samenwerking met FoAM organiseerde. Met zijn Harmless Car beoogt Thwaites een gezinsauto te maken waarvan het proces, de materialen, en het gebruik volledig onschadelijk zijn voor al het leven. Met dit tot mislukken gedoemde project onderzoekt Thwaites voor wie we onze technologieën ontwerpen en voor welke schade we verantwoordelijkheid willen nemen. De tentoonstellingsruimte verandert deels in een werkplaats waar bezoekers worden uitgenodigd om aan het ontwerpproces deel te nemen en samen met Thwaites te speculeren over de (on)mogelijkheden van ‘harmless’ design.

Thwaites’ beoogde ‘Harmless Car’ wordt een elektrische/methaan/waterstof aangedreven ‘gezinsauto’ gemaakt van organische materialen. Tijdens het werken aan de Harmless Car zal Thomas onderzoekers benaderen die werkzaam zijn op gebieden als voertuigfabricage, veiligheid, opblaasbaar ontwerp en fabricage, levenscycli, delfstoffenwinning, biomaterialen, enzovoort. Harmless Car is ontstaan tijdens Thomas Thwaites’ deelname aan de Machine Wilderness residenties in ARTIS Royal Zoo, die Zone2Source in het voorjaar van 2022 organiseerde. De tentoonstelling wordt een openbare werkplaats waar mensen worden uitgenodigd om gezamenlijk het ontwerpproces te onderzoeken en om bij te dragen aan de verschillende stadia van het ontwerpen en maken van de auto.

 

Tomorrow, and tomorrow, and tomorrow is de eerste solotentoonstelling van kunstenaar Thomas Thwaites — internationaal bekend van iconische werken als The Toaster Project and Goatman: How I Took a Holiday from being Human, waarvoor hij de Ig Nobel Prijs 2016 won. Het vertrekpunt in al het werk van Thomas Thwaites is de relatie tussen de dagelijkse ervaring van een individu en de grote verhalen van economie, wetenschap en technologie. Thwaites hanteert humoristische strategieën en alternatieve narratieven waarmee hij mensen aanspoort om vanuit een meer ethisch bewustzijn na te denken over onze alledaagse keuzes en de wereld(en) die we (willen) creëren. Het eclectische oeuvre van Thwaites omvat speculatieve toekomsten, contra-feitelijke geschiedenissen, documentaire film, en proces-performance werken.