proeftuin voor kunst & ecologie
MAP
tentoonstelling
9 juli 2023 – 24 september 2023
Tentoonstelling

Tomorrow, and tomorrow, and tomorrow

Thomas Thwaites

Tomorrow, and tomorrow and tomorrow is de eerste uitgebreide solotentoonstelling van kunstenaar Thomas Thwaites – internationaal bekend van iconische werken zoals de Goatman: Taking a Holiday from Being Human en The Toaster Project. Binnen een presentatie van bestaand werk zal Thomas Thwaites werken aan zijn nieuwste project: de Harmless Car. Hij verandert Het Glazen Huis in een werkruimte waar hij samen met bezoekers zal speculeren over de (on)mogelijkheden van ‘ongevaarlijk’ design tijdens een residentie tussen 9 en 22 juli.

In de context van zijn meest opmerkelijke werken zal Thomas Thwaites tijdens een residentie van 9 t/m 22 juli in het Glazen Huis werken aan de Harmless Car. Dit concept is ontstaan tijdens Thwaites’ deelname aan de Machine Wilderness residenties in ARTIS Royal Zoo, die Zone2Source in het voorjaar van 2022 in samenwerking met FoAM organiseerde. Met zijn Harmless Car beoogt Thwaites een gezinsauto te maken waarvan het proces, de materialen, en het gebruik volledig onschadelijk zijn voor al het leven. Met dit tot mislukken gedoemde project onderzoekt Thwaites voor wie we onze technologieën ontwerpen en voor welke schade we verantwoordelijkheid willen nemen. De tentoonstellingsruimte verandert deels in een werkplaats waar bezoekers worden uitgenodigd om aan het ontwerpproces deel te nemen en samen met Thwaites te speculeren over de (on)mogelijkheden van ‘harmless’ design.

Thwaites’ beoogde Harmless Car wordt een elektrische/methaan/waterstof aangedreven ‘gezinsauto’ gemaakt van organische materialen. Tijdens het werken aan de Harmless Car zal Thomas onderzoekers benaderen die werkzaam zijn op gebieden als voertuigfabricage, veiligheid, opblaasbaar ontwerp en fabricage, levenscycli, delfstoffenwinning, biomaterialen, enzovoort. De Harmless Car is ontstaan tijdens Thomas Thwaites’ deelname aan de Machine Wilderness residenties in ARTIS Royal Zoo, die Zone2Source in het voorjaar van 2022 organiseerde. De tentoonstelling wordt een openbare werkplaats waar mensen worden uitgenodigd om gezamenlijk het ontwerpproces te onderzoeken en om bij te dragen aan de verschillende stadia van het ontwerpen en maken van de auto.

lees hier de tentoonstellingsbrochure met een exclusieve tekst geschreven door Thomas Thwaites!