Zone2Source nodigt deze lente Paula Albuquerque uit voor een onderzoekstentoonstelling waarin ze onderzoek uitvoert naar vraagstukken rond de representatie van het gekoloniseerde landschap.
In Colonised Landscapes and Spectral Deterritorialised Flora, creëert Albuquerque nieuw werk over de representatie van het gekoloniseerde landschap in voormalig bezette gebieden. Hierin onderzoekt zij de rol van vroege film als vorm van proto-surveillance die koloniale structuren in stand houden.
Albuquerque gebruikt filmmateriaal afkomstig uit het archief van het Eye Filmmuseum, waaronder home movies gemaakt tussen 1912 en 1940 in voormalig Oost- en West-Indië. Hierin worden de reizen van Nederlandse kolonisten getoond, die bepalend waren voor hoe de bezette gebieden in Nederland werden waargenomen.
Met experimentele en geimproviseerde vormen van audio- en visuele bewakingsapparatuur onderzoekt Albuquerque een aantal plantensoorten die tijdens de koloniale periode waren toegeëigend en gepatenteerd door westerse systemen, en waarvan de inheemse namen vervangen werden door koloniserende taxonomieën. Deze planten werden vervolgens overgebracht naar verschillende botanische tuinen, waaronder het Amstelpark en het Hortus Botanicus Amsterdam, waar Paula haar onderzoek uitvoert.
Tijdens haar tentoonstelling bij Zone2Source werkt Albuquerque in het Amstelpark aan ecologische processen voor filmontwikkeling en creëert zij installaties met bewakingscamera’s en analoog filmmateriaal.
Paula Albuquerque onderzoekt in haar werk hoe archieven de stereotyperingen die nog steeds het hedendaagse sociale weefsel achtervolgen zowel creëren als bestendigen. Aan de hand van zowel historisch als hedendaags video- en fotomateriaal analyseert zij hoe deze voortdurend de politiek van onteigening (politics of dispossession) en discriminerende racistische en genderrepresentaties ondersteunen.
het Glazen Huis